Salariile profesorilor pun pe jar autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemulţumirile privind salarizarea ar putea scoate profesorii în stradă
Nemulţumirile privind salarizarea ar putea scoate profesorii în stradă

Primarul Iuliu Ilyes spune că fondul pentru salariile din învăţământ are un deficit de 15 milioane de lei.  Pentru plata salariilor pe luna februarie, autorităţile locale au cerut Ministerului Finanţelor suplimentarea bugetului.

Salariile profesorilor dau emoţii lună de lună autorităţilor locale. „Trebuie ca profesorii şi opinia publică să ştie că nu primarul este cel care alocă fondurile de salarii pentru profesori. Municipalitatea doar distribuie aceşti bani alocaţi de la bugetul de stat. Problema nu este doar pentru această lună, ci pentru tot anul“, afirmă primarul Iuliu Ilyes.

El acuză Guvernul de iresponsabilitate în privinţa alocării fondurilor de salarii ale cadrelor didactice. „Este o problemă naţională, în toate judeţele, autorităţile locale au această problemă pentru că alocarea banilor pentru plata salariilor profesorilor a fost făcută iresponsabil. Este o imbecilitate modul în care a fost calculat bugetul pentru profesori“, mai spune edilul şef. Deficitul calculat de municipalitate la bugetul de salarii pentru acest an este de circa 15 milioane de lei, în condiţiile în care, anul trecut,  fondul de salarii pentru profesori a fost de 88 de milioane de lei.

Veşti bune, pentru moment

Primarul a mai declarat că fondurile pentru salariile din februarie erau asigurate doar în proporţie de 46%, din cauza alocărilor guvernamentale în funcţie de noile standarde de cost/elev. „Pentru moment, suntem asiguraţi. Vineri am primit de la Ministerul Finanţelor 6 milioane de lei pentru diferenţa la plata salariilor de luna aceasta. Noi am cerut 18 milioane, însă am primit doar 6 milioane de lei, din fondurile alocate ultimului trimestru din acest an, pentru a putea asigura plata aferentă lunii februarie“, afirmă Dan Maier, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare.

El mai spune că cei circa 2.500 de profesori din municipiul Satu Mare pot răsufla uşuraţi, pentru că luna aceasta îşi vor primi salariile. „Din cei 6 milioane de lei primiţi, 3,7 milioane sunt pentru a completa deficitul municipalităţii pentru salariile profesorilor din Satu Mare, aferente lunii februarie“, mai spune Dan Maier. Sindicatele din învăţământul sătmărean aveau programate, începând din 9 martie, ample proteste, care urmau să debuteze cu întreruperea activităţilor la clase.

Sindicatele amână protestele

Acţiunile au fost însă amânate. „Am amânat protestele, pentru că am primit asigurări de la Direcţia de Finanţe că luna aceasta s-a rezolvat situaţia. Le dăm un răgaz, iar în cazul în care aceste probleme vor continua şi în funcţie de discuţiile la nivel central din aceste zile, rămâne de hotărât pe când vom reprograma aceste proteste“, susţine Virgil Roman, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite