Salariile din administraţie, umflate de sporurile necuvenite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 82 de instituţii publice din Satu Mare se află în atenţia Curţii de Conturi pentru acordarea de sporuri necuvenite. Fondul de salarii pentru funcţionarii din cele 252 de instituţii publice din judeţ este aproape identic cu cele de anul trecut: circa 44 de milioane de lei lunar.



Nu mai puţin de 82 de instituţi din judeţul Satu Mare se află în atenţia Curţii de Conturi pentru că nu au renunţat la sporurile salariale, interzise prin Legea 330. „La începutul anului am verificat toate cele 252 de instituţii publice din Satu Mare cu privire la aplicarea Legii salarizării unice, respectiv dacă au renunţat la sporurile necuvenite. În primă fază, niciuna din aceste instituţii nu s-a conformat noilor prevederi. La o a doua verificare au mai rămas 82 de instituţii în care se acordă drepturi salariale necuvenite, astfel că am comunicat Curţii de Conturi această situaţie“, afirmă Daniela Cernăşteanu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale.

Consiliul Judeţean Satu Mare, campionul sporurilor

Peste 172.000 de lei lunar este cuantumul drepturilor salariale necuvenite pe care le primesc angajaţii Consiliului Judeţean Satu Mare, potrivit controalelor privind aplicarea Legii 330 a salarizării unice. Mai mult, aplicând Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2010, privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, o completare la Legea 330, anjajaţii mai multor instituţii şi-au mărit salariile de încadrare prin includerea sporurilor în venitul de bază. Prin actul normativ adoptat de Guvern în 26 ianuarie s-a decis acordarea sporurilor primite în 2009, dar cumulate în salariul de încadrare.

Cei 160 de angajaţi ai Consiliului Judeţean primesc spor de dispozitiv în cuantum de 50.726 de lei, spor de confidenţialitate  de 1.826 de lei, un spor de stabilitate de 102.400 de lei şi alţi 20.300 de lei în fiecare lună pentru condiţii vătămătoare.

De altfel, secretara Consiliul Judeţean, Cornelia Bota, are un venit lunar mai mare decât al cel preşedintelui Csehi Arpad, respectiv 8.048, faţă de 6.578 lei, şi asta pentru că şeful Consiliului Judeţean şi cei doi vicepreşedinţi, cu venituri lunare de câte  5.867 lei, nu au dreptul la sporuri pentru că sunt demnitari. „Eu chiar vreau să fac o reclamaţie în acest sens. Adică funcţionarii din Palatul Administrativ sunt afectaţi de antenele amplasate aici, dar eu nu pentru că sunt deminitar?“, susţine preşedintele instituţiei.

Şi Primăria Carei figurează cu 80.731 de lei drepturi salariale necuvenite, în timp ce sporurile de dispozitiv şi condiţii vătămătoare primite de angajaţii Primăriei Satu Mare sunt în cuantum lunar de 14.785 lei. „Aceste sporuri sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, sporul de sănătate, condiţii deosebite şi cel de dispozitiv. Sunt drepturi câştigate în instanţă. Poate să vină Curtea de Conturi, ne judecăm şi dacă s-a dat de instanţă o decizie de menţinere a sporurrilor nu cred că ni se vor anula“, spune Eugen Kovacs, edilul-şef din Carei.

Mizând pe privilegiile prevăzute în Legea 330, angajaţii din Primărie s-au pricopsit şi cu noi măriri salariale. „S-a aplicat acea prevedere din legea salarizării, anexa III, articolul 11, şi s-au acordat funcţionarilor publici din Primăria Satu Mare suplimente salariale. Cele mai mari au fost de circa 300 de lei“, spun reprezentanţii Biroului de Resurse Umane din cadrul Primăriei.

„Trezoreria Satu Mare şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale ne-au comunicat o listă de 82 de instituţii din judeţ unde continuă acordarea de sporuri salariale. Vom face verificări, când sunt programate controale tematice, periodice. Nu avem personal suficient pentru a ne ocupa doar de această problemă“, afirmă Eniko Hochdorfer, directorul Camerei de Conturi a judeţului Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite