Salariați la privat ținuți pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va începe controlul la mai multe societăți unde angajații sunt trimiși în concediu de boală, într-un număr mare. La Contitech Fluid Automotive Romania SRL din Carei, 400 din cei 800 de angajați se îmbolnăvesc lunar, iar statul plătește pentru aceștia 20.000 lei pe lună.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare va începe în zilele următoare controlul la mai multe societăți comerciale, având ca principal scop verificarea numărul mare de angajați trimiși lunar în concediu de boală. „Am observat că se cheltuie sume enorme cu concediile oamenilor. Nu ni se pare normal ca problemele unei fime să fie rezolvate pe spinarea statului“, a declarat Rodica Popdan, directorul Casei Județene de Sănătate Satu Mare.


Un număr de șase societăți comerciale sunt în vizorul reprezentanților CJAS Mare. Un astfel de caz este al companiei Contitech Fluid Automotive Romania SRL din Carei, care trimite în concediu lunar 400 din cei 800 de angajați.  Suma decontată de CJAS este de aproximativ 20.000 lei pe lună. „Mi se pare absurd ca în fiecare lună, jumătate dintre angajați să se îmbolnăvească deodată. Vom face controale pentru a vedea cum medicul înterprinderii acordă atâtea concedii și dacă angajații sunt cu adevărat bolnavi. În cazul în care vom depista nereguli, putem suspenda dreptul la concediu și, implicit, salariații nu vor mai primi cei 85% din salariu“, a mai spus Rodica Popdan.

Liderul  de sindicat spune că sunt probleme reale

Liderul de sindicat al companiei susține însă că toți angajații care solicită concediu au probleme de sănătate. „Se lucrează cu benzen, substanțe toxice care agravează starea de sănătate a oamenilor. Din păcate, în momentul în care s-au angajat, nu li s-a adus la cunoștiință pericolele la care se expun. Împreună cu CJAS vrem să facem un control și am solicitat reprezentanțiilor firmei să ne pună la dispoziție mai multe date în legătură cu aceste substanțe, însă au refuzat categoric“, a declarat Dan Burulea, liderul de sindicat al companiei din Carei. Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați.

Fără poliție la ușă

Numai în luna martie, CJAS Satu Mare a decontat pentru cele șase firme nu mai puțin de 100.000 lei. Cu toate acestea, ei spun că nu vor apela la poliție pentru a face controale. „Măsura cu poliția este aberantă. Noul ordin prevede că salariații care solicită concediu de boală trebuie să declare adresa unde pot fi găsiți. Noi nu vom merge cu poliția în control, nu i-am sesizat și nici nu o vom face“, a mai spus Rodica Popdan.

Electrolux și Mondiala, în aceeași situație

În aceeași situație se află și Draxlmaier, Electrolux România, Karo România, SIHA și Mondială, unde mulți dintre angajați sunt trimiși în concediu de boală.  Directorul sociețătii Mondiala spune că ponderea de bolnavi depășește 5 % doar în perioadele de vârf ale anului. „Sunt persoane care își scot concediu de boală pentru a merge în străinătate, la cules de căpșuni. Avem 600 de angajați, iar când peste 3% dintre aceștia își iau concediu, încep semnele de întrebare. Pe noi ne bucură această măsură“, a declarat Virginia Vitui, directorul societății Mondiala.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite