SC Şcoala sătmăreană SRL, o afacere de perspectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile au găsit diverse modalităţi  pentru a-şi creşte veniturile proprii prin comerţ, închirieri de săli sau cursuri de calificare. Perspectivele bugetare sumbre ale acestui an îi determină pe directorii de şcoli să îşi încerce norocul în domeniul afacerilor.


Directorii unor şcoli din Satu Mare au găsit soluţii ingenioase pentru a creşte veniturile instituţilor pe care le conduc. Astfel, unii dintre ei au intuit potenţialul pe care îl pot avea comerţul cu amănuntul, închirierile de săli pentru nunţi, producţia de mobilier, cursurile de calificare pentru adulţi, alimentaţia publică şi chiar activităţile hoteliere. „Banii care provin din aceste activităţi îi folosim pentru a le asigura elevilor condiţii, de exemplu practica în gastronomie sau turism. Fără aceste venituri proprii nu am reuşi să ne desfăşurăm activitatea“, afirmă Vasile Popa, directorul Grupului Şcolar Economic „Gheorghe Dragoş“. 

Magazin şi minirestaurant

„Pentru magazinul şcolii primeam o chirie de 400 de lei pe lună. Din decembrie 2009, de când gestionăm noi magazinul, profitul lunar ajunge şi la 4.000 de lei“, susţine Vasile Popa. Magazinul şcolii reprezintă însă doar începutul unor adevărate afaceri pe care directorul Grupului Şcolar Economic vrea să le pună pe picioare. „În acest moment ne pregătim pentru construcţia unui imobil de două etaje. Acesta va cuprinde o sală de sport, o cantină, şi un hotel. Avem un alt proiect şi pentru un minirestaurant tot lângă o altă aripă a clădirii, iar într-un alt imobil, la cantina «Unio», pe care am primit-o în gestiune, vom face un restaurant cu 200 de locuri“, mai spune Vasile Popa. Personalul necesar activităţilor provine din rândul elevilor, care vor munci gratuit, în cadrul orelor de practică.  „În acest moment organizăm şi cursuri pentru adulţi, în alimentaţie publică şi turism, costul fiind de 750 de lei pe curs“, mai spune Vasile Popa.


Valabil şi la alţii

La Liceul German „Johann Ettinger“ din Satu Mare, cantina şcolii se închiriază cu 1.500 de lei pe eveniment. „Sperăm ca anul acesta să avem cât mai multe nunţi, în buget am prevăzut circa 15 închirieri, dar rămâne de văzut“, spune contabila Maria Nemeth. De asemenea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia“ a reuşit anul trecut să încaseze aproape 130.000 de lei din închirierea sălii de sport, şi a altor spaţii, pentru un service şi un magazin. „Pe lângă cursurile de formare profesională, sau cursuri de legislaţie rutieră, o bună parte din venituri reprezintă şi închirierile“, spune Maria Petran, contabil.

Producţie de mobilă

Şi elevii sătmăreni care se pregătesc să devină lăcătuşi - mecanici vor fi puşi la treabă. „Am vorbit cu mai multe asociaţii de părinţi care vor achiziţiona mobilierul şcolar, bănci şi alte obiecte de mobilier, pe care le vom produce cu elevii în orele de practică“, afirmă Aurelia Pop, director al Grupului Şcolar Industrial „Unio“.

Contabila Maria Nemeth spune că preţul închirierii cantinei este de 1.500 de lei pe eveniment
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite