Rudolf Fatyol acuzat că a „cântat“ la Secu’

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudolf Fatyol, în Epoca de Aur, la braţ cu dirijorul italian Alberto Zedda FOTO - Filarmonica „Dinu Lipatti“
Rudolf Fatyol, în Epoca de Aur, la braţ cu dirijorul italian Alberto Zedda FOTO - Filarmonica „Dinu Lipatti“

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a dat în judecată pe maestrul violonist pentru a-i dovedi calitatea de colaborator. Rudolf Fatyol ar fi fost angajat la Filarmonică la presiunea fostului secretar judeţean pe probleme de propagandă, Constantin Stanca.

Procesul intentat lui Fatyol, care conduce Filarmonica „Dinu Lipatti“ din Satu Mare de 15 de ani, se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar următorul termen este în 30 septembrie. Deşi Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) l-a dat în judecată pe Fatyol de abia anul acesta, acuzele de colaborare cu fosta Securitate sunt mai vechi. Rudolf Fatyol neagă acuzaţiile şi susţine că este nevinovat. „Sunt în posesia unui document în care CNSAS afirmă că nu figurez ca şi colaborator al Securităţii eliberat în iunie 2011“, afirmă Fatyol. Acesta nu a pus, însă, documentul la dispoziţia reporterului „ADS“. Întrebat de motivul pentru care CNSAS a continuat acţiunea în instanţă, în condiţiile în care i-a eliberat documentul, Fatyol a răspuns că CNSAS ar vrea bani de la el. „Eu sunt un om premiat pentru merite culturale deosebite. Aşa e CNSAS-ul, îmi vor ţine dosarul la vedere în justiţie cinci ani de-acum încolo, cred că vor să dau plicul. Le-am pus la dispoziţie tot ce mi-au cerut. Pot să aştepte mult şi bine bani de la mine“, afirmă Fatyol. Csendes Ladislau, membru şi fost preşedinte al CNSAS neagă însă faptul că instituţia i-ar fi emis lui Fatyol un document care să-l scoată din culpă. „Sunt curios cine i-a dat hârtia aia şi când, mă îndoiesc că e din 2011“, a declarat Csendes.  

Angajat sub presiune

Ştefan Gregoroviciu, director al filarmonicii sătmărene până în ianuarie 1989, susţine că l-a angajat Rudolf Fatyol ca violonist solist, în anii ’80, la presiunile fostului secretar de partid responsabil cu propaganda la nivel de judeţ, Constantin Stanca şi a secretarei de partid pe municipiu, Elena Grumeza, naşa de cununie a lui Fatyol, căsătorit cu fiica lui Gheorghe Bereschi, un fost colonel din Ministerul Forţelor Armate. Fatyol a fost apreciat de comisia care i-a evaluat repertoriul şi interpretarea la filarmonică drept „un violonist mediocru cu un repertoriu sărac“, potrivit lui Gregoroviciu. Cu toate acestea, a fost angajat. Rudolf Fatyol a ocupat un post care, până în 1983, i-a aparţinut lui Peter Csaba, actualmente membru al Academiei Suedeze, profesor la Conservatorul Besancon din Franţa şi omul care conduce din 1996 Orchestra Class a Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Lyon. „Csaba a ramas în Franţa în 1983, postul lui s-a desfiinţat şi a fost reînfiinţat pentru Fatyol“, afirmă Gregoroviciu. Fatyol neagă, însă, şi aceste acuzaţii, apreciindu-le drept „fabulaţii ale unui fost turnător aflat pe statul de plată al Securităţii“.

Cine este Rudolf Fatyol

Fatyol este nepotul ilustrului violinist Ştefan Ruha, care umplea la refuz sala de concerte a Filarmonicii, în anii ‘80. Rudolf Fatyol a absolvit în 1984 Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. Tot de atunci lucrează ca violonist la Filarmonica „Dinu Lipatti“ din Satu Mare. De 20 de ani conduce această instituţie de cultură. În 1985 a câştigat premiul II la United States International University San Diego – California, un festival de categorie „D“, iar doi ani mai târziu, premiul II la Concursul Internaţional de vioară „Abbado“. Fatyol a fost timp de un an profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca şi este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică din Debrecen (Ungaria) de şase ani, profesor al aceleiaşi facultăţi din 1992 şi cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare din octombrie 2004.

Premiantul preşedintelui Băsescu

În iunie 2011, Rudolf Fatyol a primit cea mai mare distincţie oferită unui om de cultură prin decret prezidenţial, ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler“. Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Solicitarea de acordare a distincţiei a fost făcută de primarul Iuliu Ilyes şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, ambii membri UDMR. 


Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite