Roxana Gheorghiu - Enciclopedia vie a muzicii rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Gheorghiu
Roxana Gheorghiu

Roxana cunoaşte discografia a peste o mie de trupe şi le-a insuflat şi celor trei copii ai ei pasiunea pentru muzică.

Pasiunea a moştenit-o de la tatăl ei, arhitect de meserie, care era pasionat de muzică încă din timpul facultăţii. Acum, toţi cei trei copii ai ei sunt muzicieni, fiecare studiază cel puţin câte-un instrument. „De când eram copil adoram muzica. Am studiat pianul timp de 4-5 ani, după care, în clasa a VII-a, am trecut la chitară, pe motiv că în excursii şi la chefuri se poate duce chitara, dar pianul nu”, spune Roxana.
În timpul liceului a cântat folk împreună cu Tavi Bud şi alţi colegi de liceu. „Cântatul era o pasiune a noastră. După orele de la şcoală, chitara era nelipsită. Petreceam mult timp cu prietenii la repetiţii şi mai mergeam şi la spectacole”, povesteşte Roxana. În aceeaşi perioadă a cântat şi rock, într-o trupă, alături de alte patru fete.
Are trei copii muzicieni
Ca o adevărată moştenire de familie, pasiunea pentru muzică o au şi cei trei copii ai Roxanei. Andrei, cel mai mare, studiază mai multe instrumente. Cântă la cimpoi, clape, chitară, block-flote şi instrumente tradiţionale româneşti. Mihai, de 14 ani, cântă la chitară bass şi clape, iar mezina familiei, Gabriela, a început, la cei şapte ani pe care îi are, să înveţe block-flote. „Sunt foarte mândră că şi copiii mei iubesc muzica. Niciodată nu i-am obligat sau îndrumat spre ceva anume, dragostea a venit din mediul familial. Avem în casă peste 20 de instrumente adunate încă din copilăria mea”, spune Roxana.
Promovează muzica în Satu Mare
De 20 de ani, Roxana este colaboratoare la Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu“, unde a intrat în contact cu foarte mulţi artişti din străinătate. Cunoaşte muzica a peste 1.000 de trupe, în mare parte rock, fiind considerată de prieteni o adevărată enciclopedia vie a muzicii. „Pe parcursul anilor am luat legătura cu multe trupe din străinătate, a căror muzică o ascultam, şi m-am implicat în organizarea diferitelor evenimente, gen Samfest Rock, Jazz, Christmas Rock şi nu numai”, mărturiseşte Roxana. La Centrul Cultural, Roxana se ocupă şi de prelucrarea fotografiilor şi înregistrărilor de la diferitele evenimente, pe care le centralizează pe un canal special creat pe Youtube. Pe lângă colaborarea cu Centrul „G.M.Zamfirescu“, Roxana este şi managerul trupei „Black River Blues Band“, fondată de prietenul ei.
Întrebări şi răspunsuri:
ADS: Care sunt trupele pe care le apreciezi cel mai mult?
R.G.: Nu aş putea să fac un clasament, sunt multe trupe pe care le ascult încă din adolescenţă, dar sunt şi trupe de la concertele cărora nu lipsesc niciodată. Două dintre preferatele mele ar fi Agathodaimon sau Catamenia, pentru că au muzică şi versuri aparte. Anul acesta, spre fericirea mea, am reuşit să le văd în cadrul aceluiaşi festival. Ador muzica lor şi le ascult mereu cu plăcere, chiar dacă le ştiu toată discografia pe de rost.
ADS: Care este diferenţa între rockul românesc şi cel străin?
R.G.: Din păcate, rockul românesc este dezavantajat pentru că nu e susţinut şi promovat la fel ca cel din străinătate. Nu se prea pune accent pe muzica rock, în schimb se promovează celelalte stiluri. Avem instrumentişti foarte buni şi e păcat că lumea nu reuşeşte să-i cunoască aşa cum ar merita. Dacă aş avea suport financiar, aş face mai multe evenimente pentru artiştii de valoare, pentru cei care au potenţial şi ar merita să iasă în lumina reflectoarelor.
Ce-i place:
Apreciază sinceritatea, adoră să citească, să meargă la concerte şi să asculte muzică bună. Îi place să petreacă cât mai mult timp alături de copiii ei şi iubeşte excursiile în zonele de munte.
Ce nu-i place:
Nu-i plac oamenii ipocriţi şi falşi, minciuna şi nici muzica mixată şi prelucrată de calculator.
PROFIL:
Data şi locul naşterii: 4 mai 1975, Satu Mare
Studii: Facultatea de Litere, UBB Cluj, Postliceala de Psiho-pedagogie Sibiu, Facultatea de Marketing, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Satu Mare
Familie: necăsătorită, are trei copii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite