România pregătește la Halmeu aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu va fi monitorizat cu un sistem de supraveghere ultraperformant, prin intermediul unui proiect pilot care pregătește aderarea României la Schengen. Programul pilot ”Sistem Integrat de Supraveghere la Frontieră”  va fi extins pe toată frontiera externă a UE din țară.

Granița cu Ucraina din Sectorul Poliției de Frontieră Halmeu va fi prima graniță dotată după standardele impuse României pentru aderarea la spațiul Schengen. Proiectul național, intitulat „Modernizarea şi procurarea de noi sisteme pentru supravegherea frontierei” va debuta la Satu Mare, prin proiectul pilot pentru zona de frontieră din competenţa polițiștilor de frontieră de la Halmeu, intitulat „Sistem Integrat de Supraveghere la Frontieră”. Proiectul  de la Halmeu, coordonat de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, beneficiază de o finanțare de 2.850.000 de euro prin Facilitatea Schengen, o sumă de 580 de milioane de euro acordată României pentru securizarea graniței de est a Uniunii Europene.

Conform proiectului, frontiera verde din zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu,  va fi dotată cu foișoare mobile de supraveghere cu aer condiționat în cabine și sistem de protecție împotriva descărcărilor electrice, camere video activate de senzori de mișcare care filmează pe timp de noapte în spectrul infraroșu și transmit imagini în timp real către dispecerat, sisteme de supraveghere pe mașini și un sistem de comunicații de ultimă generație. În cadrul proiectului, s-a început deja reabilitarea clădirii de la PTF Halmeu. Giurea apreziază că proiectul pilot va fi finalizat până la finele acestui an.

Sisteme ultraperformante

Sisteme de supraveghere similare celor implementate prin proiectul de la SPF Halmeu vor fi introduse la  toate sectoarele de frontieră situate pe granița cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia. Potrivit declarațiilor comisarului șef Tiberiu Giurea, adjunctul Inspectoratului Județean  al Poliției de Frontieră Satu Mare, proiectul pilot de la Halmeu a fost adaptat geografic pentru zona deluroasă, fiecare sector de PTF urmând să beneficieze de proiecte personalizate pe coordonatele de teren. „Sistemele vor fi adaptate pentru fiecare sector în parte, cu învățămintele trase din omisiunile pe care le va dovedi proiectul pilot de la Halmeu. Acesta are scopul de a corecta neclaritățile din sistemele de monitorizare înainte ca acestea să fie implementate la nivel național” a declarat Giurea.

Scopul proiectului este detectarea acţiunilor de trecere ilegală a frontierei, monitorizarea și identificarea, pe baza înregistrărilor, a tentativelor de trecere frauduloasă a graniței, detectarea  persoanelor care desfăşoară  activităţi infracţionale în apropierea liniei de frontieră și reducerea timpilor de intervenţie la infracțiunile depistate. Comisarul șef Tiberiu Giurea a declarat pentru Adevărul că sistemul va trebui să funcționeze integrat în schema de monitorizare a granițelor existentă deja și că nu va fi unul de sine stătător. Lipsa de securitate a frontierei de est a UE a fost constant unul dintre motivele invocate de UE pentru întârzierea acceptării României în spațiul Schengen.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite