Rocadă la conducerea Vămii Halmeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ţârle a fost demis de la conducerea Vămii, după mai puţin de două luni de la numire. În locul lui, a fost pus şef Mihai Chiş. Gheorghe Ţârle este cercetat de procuorii DNA, fiind acuzat că, împreună cu alţi vameşi, a semnat acte fictive pentru mai multe transporturi cu ţigări din străinătate.

Gheorghe Ţârle a fost destituit din funcţia de şef al Vămii Halmeu începând cu data de 15 martie. El a ocupat aceast post din 19 ianuarie, după declanşarea scandalului în care este împlicată fosta şefă a Biroului Vamal, Nicoleta Dobrescu. Revocarea din funcţie a lui Ţârle s-a făcut printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar. Tot printr-un ordin semnat de Sorin Blejnar, Mihai Chiş a fost repus în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

Ţârle spune că a fost detaşat, nu destituit
„Nu am fost destituit din funcţie, ci am fost detaşat la fostul meu loc de muncă, la biroul vamal unde am lucrat înainte să fiu numit şef la Biroul Vamal Halmeu. Detaşarea s-a făcut începând cu data de 15 martie. Măsura nu are legătură cu dosarul în care sunt cercetat“, a explicat Gheorghe Ţârle.
Noul director al Vămii Halmeu, Mihai Chiş, a mai ocupat această funcţie din 1999 până în august 2009, dar şi din februarie 2010 până în ianuarie 2011.
„În data de 19 ianuarie am fost mutat temporar, pe o perioadă de şase luni, prin ordin al conducerii ANAF, la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, filiala Satu Mare. Acest ordin a fost revocat la 15 martie înaintea expirării termenului de şase luni, iar motivul pentru care s-au operat aceste schimbări îl ştie toată lumea“, a declarat Mihai Chiş, noul şef al Vămii Halmeu.

Ţârle, cercetat de DNA
Gheorghe Ţârle este cercetat de procurorii DNA pentru contrabandă cu ţăgări. Potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2009, el, Nicoleta Dobrescu şi alţi patru vameşi au semnat acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import. Ţigările proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală declarată a mărfii fiind Ucraina. Anchetatorii au descoperit însă că TIR-urile ar fi ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România.
În majoritatea cazurilor TIR-urile au ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta validarea actelor pentru tranzit. Anchetatorii susţin că toate aceste operaţiuni au fost făcute pe acelaşi schimb, când Ţârle era şef de tură.
Prejudiciul cauzat de neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări se ridică la 3 milioane de euro. „Se desfăşoară cercetări împotriva lui Georghe Ţârle, dar nu putem spune mai multe deocamdată, decât că el este cercetat în stare de libertate”, a afirmat procurorul Marius Iancu, şeful Serviciului Teritorial DNA Oradea.

Citat: „Nu am fost destituit din funcţie, ci am fost detaşat la fostul meu loc de muncă“ Gheorghe Ţârle, fost şef al Vămii Halmeu

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite