Robert Costea - Dă voce personajelor de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociat în cadrul unui studio de înregistrări şi sincron din Satu Mare, Robert Costea este şi vocea personajelor de film şi desen animat.

Robert Costea este unul dintre actorii de voce din Satu Mare care realizează sincronul în limba română a unor filme de televiziune şi desene animate. În urmă cu trei ani, acesta a înfiinţat alături de un prieten, primul studio de sincron din Satu Mare, unde o echipă de actori şi oameni de radio interpretează în limba română vocea personajelor de film şi desen animat.
„În 2007, împreună cu un asociat, am înfiinţat studioul de înregistrări «Blue Sound». Iniţial, am pornit cu comenzi mai mici, însă ulterior au venit şi seriale de o anvergură mai mare, de genul desenului animat «Bakugan»“, spune Robert Costea. Acesta dezvăluie că realizarea unui sincron este o luptă contra cronometru. „Cel mai important ca actor de voce este să te mulezi pe personaj aşa cum a fost el conceput, pentru a-l reda cât mai bine, fără a-i altera caracteristicile. Se lucrează pe texte traduse din limba engleză, dar care trebuie adaptate pentru a te încadra în timpul alocat personajului pentru o replică“, spune Robert Costea.
Pe lângă interpretarea vocilor unor personaje, Robert Costea se ocupă şi de partea tehnică a realizării sincronului. „Desigur, partea de înregistrare şi editare a tuturor vocilor dintr-o astfel de producţie este o muncă migăloasă, dar există şi programe performante de calculator care mai uşurează această muncă“, spune sătmăreanul.
A realizat emisiuni radio
Actuala preocupare a sătmăreanului nu este deloc întâmăplătoare, acesta având o bogată experienţă atât ca realizator de emisiuni radio, cât şi ca sunetist pentru emisiuni radio şi TV. „Eu am început ca sunetist la un post local de televiziune prin anul 1994, iar câţiva ani mai târziu am început să şi realizez şi să prezint emisiuni cu tematică muzicală“, spune sătmăreanul.
Acesta îşi aminteşte că, motivul pentru care a ales să realizeze emisiuni dedicate rockului a fost faptul că nu îi plăceau piesele difuzate la radio. „De la primele emisiuni realizate, am ales această nişă a muzicii rock, şi asta pentru că nu agream muzica difuzată de radiouri, respectiv cea comercială“, spune Robert.  Acesta a activat ca technician de sunet şi în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare. „Ca sunetist am colaborat o perioadă destul de lungă cu Teatrul de Nord, unde asiguram partea de sunet din spectacole“, mai spune Robert. Pe lângă îndeletnicirile de zi cu zi,  sătmăreanul este pasionat şi de fotografie,  acesta a avut recent şi prima expoziţie de fotografie în cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare. 
Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai interesantă experienţă de radio?

R.C.: Am realizat emisiuni interesante la mai multe posturi locale de radio, emisiuni dedicate rockului şi nu numai. Într-una dintre acestea,  „Vinyl music“, difuzam muzica direct de pe pick-up-urile aduse de acasă. Sună altfel muzica direct de pe vinyl.
Ce reprezintă fotografia ca pasiune pentru tine?
R.C. : Fotografia este ca un microb. Această pasiune o am deja de ceva vreme şi cred că, cu ajutorul fotografiei artistice se poate găsi şi frumosul în mizeria care ne înconjoară. Acum două luni am avut şi prima expoziţie, iar în prezent lucrez la un alt proiect interesant.
Ce-I place
Muzica şi fotografia sunt printre pasiunile principale ale sătmăreanului. „Muzica rămâne printre pasiunile mele principale. Îmi place să ascult muzică rock, muzică de calitate. O altă pasiune rămâne fotografia“, spune Robert. 
Ce nu-I place
La capitolul lucrurilor pe care Robert le detestă, prostia, minciuna şi politica ocupă locuri fruntaşe. „Nu îmi place prostia care ne înconjoară, minciuna şi mitocania. Nu îmi place nici politica românească, aceasta parcă le întruneşte pe toate“, conchide sătmăreanul.

Profil
Născut: 23 ianuarie 1970, Satu Mare
Studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale, Universitatea Vasile Goldiş 
Familie: Căsătorit

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite