Revolta pescarilor: „N-are balta pește!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescarii reclamă că banii pe care îi dau anual la Asociaţia Naţională pentru Pescuit și Acvacultură nu se întorc în pescuit şi că bălţile nu se mai populează cu peşte.

„Nemulțumirile sunt legate de faptul că dacă până în 2010, permisele de pescuit emise de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) permiteau pescuitul pe toate apele neamenajate, ordonanța a modificat acest aspect. Asociațiile care concesionează tronsoanele de râuri aflate în domeniul public solicită pentru pescuitul în respectivele tronsoane un permis eliberat de asociație, și nu cel al ANPA“, explică  Adalbert  Tepfenhardt, președintele APS Satu Mare.  Potrivit afirmațiilor sale, nemulțumirile sunt generate și de lipsa totală de transparență și informații centralizate cu privire la administrarea apelor. „Nici măcar pe internet, un pescar sătmărean nu poate afla în momentul de față unde poate pescui, cu acordul cui și cu ce permis, pe apele de șes din județ sau țară“, reclamă Tepfenhardt. 

„Suntem încă la ani lumină“

Potrivit declarațiilor președintelui APS, nemulțumirile pescarilor sunt generate și de faptul că banii pe care-i achită anual, la ANPA sau la asociațiile private, nu se întorc în pescuit. „Suntem încă la ani lumină până și de vecinii noști unguri. Pentru permisele de șes și abonamentele pe ape neamenajate, în județ se percep taxe modice, de 70 de lei pe an pentru adulți, și la AJVPS, care e instituţia statului, și la noi. Din acești bani, 30 de lei reprezintă permisul , iar 40 de lei cotizația de membru. Din banii ăia facem controale, nouă nu ne prea ramân bani de populare“, explică preşedintele sătmărean. „În Ungaria, apele neamenajate sunt populate constant pentru că un procent din banii care merg la stat de la pescari se întorc prin lege spre pescuit. La noi, din taxele care se percep se acordă zero lei pentru popularea cu pește“, afirmă epffenhardt.

Primării „căpușă”

AJVPS Satu Mare a pierdut din administrare trei bălți și lacuri în ultimii doi ani, acestea fiind concesionate de primării la privați. În opinia șefului  asociației, Gheorghe Ghiran, efectul a fost dezastruos. „Am ieșit de șase ani din administrarea lacului de la Mujdeni și asta se vede. Pescuitul suferă, nu mai sunt pești, nu se mai populează. La Medieșu Aurit, la 1 iulie, nu ni s-a prelungit contractul, și nici pentru Valea Măriei, unde am solicitat de patru ori acordarea concesionării, după ce am băgat bani în căi de acces și populare. Nu s-a vrut, sunt ceva jocuri locale acolo. Primarii își asumă riscuri și se încarcă cu mai mult decît pot duce“, susține Ghiran.  Primarul comunei Medieșu Aurit, Gheorghe Robaș, care deține una dintre bălțile „pierdute” de AJVPS, recunoaște că pescuitul nu reprezintă o prioritate locală. Întrebat de unde va scoate bani pentru popularea cu pește, Robaș a răspuns scurt: „Avem două bălți, una e privată, alta e a noastră. Cum a stat 20 de ani fără prea mult pește, mai poate sta”, a afirmat Robaș.

Ordonanţa care a mărit taxele

Potrivit Ordonanței  145/2010, apele de șes aflate în domeniul public au fost împărțite în tronsoane și scoase la licitație de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA)din cadrul Ministerului Agriculturii, fapt care a generat taxe suplimentare de pescuit la nivel local. În județul Satu Mare, aproximativ 4.000 de persoane sunt înscrise în cele două asociații importante de profil, Asociația Pescarilor Sportivi (APS) și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare.

Taxe private pe apele statului

Forumurile pescărești abundă de nemulțumiri legate de concesionarea apelor din domeniul public. La Satu Mare, APS a concesionat  pentru exploatare tronsoane din râurile Someș și Crasna, iar pescarii care nu sunt membri ai asociației trebuie să se înscrie sau să achite taxe cuprinse între 10 și 20 de lei pe zi pentru a putea pescui. O situație similară se regăsește și pe lacul Călinești Oaș, populat doar pe cale naturală cu pește din râul Tur, dar concesionat până la jumătatea secolului către omul de afaceri Mihai Schita, care percepe o taxă de 20 de lei/zi pentru pescuit.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite