Satu Mare: Revista Presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Revista Presei
Satu Mare: Revista Presei

Primarul Iuliu Ilyes, a făcut ieri dimineaţă, la ora 6.00, un control inopinat în Piaţa Mare în scopul depistării speculanţilor care dau de furcă producătorilor, scrie Gazeta de Nord-Vest, în timp ce ajutoarele Uniunii Europene soseau în judeţ,, după cum titrează Informaţia Zilei, o casă a fost incendiată la Odoreu, scrie portalsm.ro.

Speculă fără speculanţi
 Primarul Ilyes a fost însoţit de consilierii municipali Eugenia Ardelean, Sorin Ghilea, Rodica Popdan şi Turos Lorand, iar deplasarea  avut loc după ce în ultima şedinţă a Consiliului Local din 27 august directorul Direcţiei Agricole, într-un dialog contradictoriu cu primarul Iuliu Ilyes, sezonat cu ridicări de ton, a semnalat faptul că în pieţele din municipiu există foarte multe nereguli. Asta după ce primarul Iuliu Ilyes declarase cu o zi înainte în cadrul unei conferinţe de presă că în pieţe nu exista speculanţi. După controlul efectuat ieri, primarul Iuliu Ilyes şi-a menţinut afirmaţia şi a  declarat că de data aceasta şi consilierii s-au convins că în Piaţa nr.1 nu există speculanţi. Potrivit acestuia, problema cea mai mare de care s-au plâns producătorii este determinată de spaţiul insuficient existent în piaţă. Iuliu Ilyes a precizat că producătorii au afirmat că, deşi au marfă foarte multă, nu reuşesc s-o vândă din cauza lipsei de spaţiu.
“Fiecare este liber să se aprovizioneze de unde doreşte!”
Pe lângă spaţiul insuficient, producătorii cu care au
stat de vorbă primarul şi consilierii s-au plâns de faptul că în piaţă este expusă la vânzare şi marfă din Ungaria, care le-ar face oarecum concurenţă. Edilul şef este de părere că nemulţumirea oamenilor este nejustificată, deoarece fiecare este liber să se aprovizioneze de unde doreşte, şi că, între cei ale  căror documente au fost verificate, au fost găsite şi persoane care deţineau certificate de producător din Ungaria. Controale de felul celui efectuat ieri vor avea loc şi în perioada următoare, iar primarul Ilyes susţine că în felul acesta se vor convinge şi consilierii că nu speculanţii fac legea în pieţele în Satu Mare, titrează Gazeta de Nord-Vest.



Primele tone de zahăr şi făină de la UE au sosit în judeţ


Un număr de 50.615 oameni nevoiaşi din judeţul Satu Mare vor primi în curând ajutoare de la UE sub formă de făină şi zahăr. Aceste produse alimentare vor fi distribuite prin intermediul Consiliului Judeţean Satu Mare.

Primele transporturi de făină au şi sosit, acestea fiind depozitate în halele societăţii Pomicola din Decebal. Cei care se ocupă direct de preluarea şi distribuirea produselor sunt Ioan Chiş – director executiv – şi Vasile Tuns – consilier la Consiliul Judeţean Satu Mare.
Câte 4 kg de zahăr şi 15 kg de făină
Numărul beneficiarilor de ajutoare a fost stabilit în urma unor criterii clare. De pildă vor primi ajutoare cei care au venitul minim garantat. E vorba de 12.729 de persoane din judeţ. Apoi 24.461 este numărul pensionarilor cu venit lunar sub 400 de lei, 4.412 este numărul şomerilor care vor primi şi ei ajutoare, la fel ca şi cele 9.013 persoane handicapate. Aceste date au fost furnizate instituţiei noastre de către primării, precum şi de către instituţiile abilitate.
Se vor distribui în total 202.460 kg de zahăr şi 759.225 kg de făină. Fiecare persoană va primi 4 kg de zahăr şi 15 kg de făină. Primele transporturi de făină au şi sosit. Marţi un lot de 20 de tone, iar azi (miercuri) a sosit un alt lot de 20 tone de făină. Acestea sunte păstrate în condiţii excelente la fostele depozite de mere de la Societatea Pomicola din Decebal şi sunt păzite noaptea de către jandarmii sătmăreni, scrie Informaţia Zilei.

Două case aprinse din joacă la Odoreu


Anexele a două gospodării din Odoreu au ars miercuri după-amiaza după ce câţiva copii au provocat un incendiu.

La faţa locului s-au deplasat două autospeciale ale pompierilor sătmăreni, reuşind să stingă incendiul după mai bine de o oră. Au fost prezenţi şi poliţişti comunitari locali conduşi de viceprimarul Marcel Nyiki. Nimeni nu a fost rănit în incendiu însă două persoane au fost transportate la spital după ce li s-a făcut rău când au văzut că incendiul se extinde spre casele lor. Din primele cercetări reiese că incendiul a fost provocat de câţiva copii care se jucau cu focul în anexele localnicei Cornelia Rogoz. Cele două case au fost salvate de pompieri, scrie portalsm.ro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite