Satu Mare: Reţea de falsificatori de permise şi diplome, anihilată de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Reţea de falsificatori de permise şi diplome, anihilată de poliţişti
Satu Mare: Reţea de falsificatori de permise şi diplome, anihilată de poliţişti

Reţeaua fasificatori de diplome de bacalaureat a fost anihilată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Satu Mare după o perioadă lungă de supraveghere şi cercetări. Actele false au fost ridicate de poliţişti până la finalizarea anchetei.

Judeţul Satu Mare nu a fost ocolit de un fenomen care s-a răspândit cu destulă repeziciune în toata ţara şi anume falsificare de documente oficiale, respectiv permise de conducere, diplome de absolvire a unor instituţii de învăţământ, acte folosite in vederea participării la diferite concursuri sau promovării profesionale. Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare au efectuat verificări şi investigaţii specifice, sesizându-se din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane de pe raza judeţului Satu Mare, neîndeplinind condiţiile de participare la diferite concursuri, si-au „procurat” diplome de bacalaureat falsificate, s-au înscris la concursul de admitere în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare, iar altele s-au angajat în cadrul unor societăţi comerciale din judeţul Satu Mare.
             
Astfel, în urma cercetărilor efectuate cu privire la aceste aspecte, a fost  identificată o grupare formată din trei persoane, care avea ca principală preocupare falsificarea de documente oficiale. Florian George,  de 29 ani, din Satu Mare, avea rolul de a contraface actele, folosindu-se de componente IT, a falsificat mai multe diplome de bacalaureat, dar şi permise de conducere, fiind sprijinit în această activitate de Călin Vasile,  de 26 ani, din Satu Mare, şi viorel Marcel, de 29 ani,din comuna Supur, ultimii doi având rolul de a racola persoane interesate în obţinerea de diplome de bacalaureat sau permise de conducere falsificate şi de a intermedia această activitate.
             
În urma cercetărilor, au fost identificaţi Ioan Călin A., de 29 ani şi Carol Nicolae, ambii din Tăşnad, care au obţinut diplome de bacalaureat falsificate prin intermediul lui Călin Vasile, pe care ulterior le-au folosit pentru a se înscrie şi participa la concursul organizat în vederea încadrării în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare. De asemenea, a fost identificat şi Paul Lucian, de 25 ani, din comuna Supur, care, la rândul său, a obţinut o diplomă de bacalaureat falsificată pe care a folosit-o în vederea angajării la o societate comercială. Cei doi au plătit pentru o diplomă suma de 900 de euro. Fiind verificată autenticitatea diplomelor de bacalaureat ale celor două persoane, au fost solicitate date de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, care, a certificat faptul că seriile diplomelor de bacalaureat deţinute de persoanele mai sus menţionate, au fost repartizate altor judeţe din ţară, fiind acordate altor titulari.
              
Permise false

Membrii reţelei au falsificat şi permise de conducere ,fiind identificate un număr de patru persoane care au beneficiat şi s-au folosit de astfel de acte, circulând pe drumurile publice cu autoturisme, deşi nu aveau promovat examenul de conducere auto. Gheorghe M, de 42 ani şi Liviu U., de 42 ani, ambii din localitatea Stâna, au obţinut prin intermediul lui  Florin George şi  Viorel Marcel, două permise de conducere falsificate, precum şi lui  Iosif Vasile S.şi Viorel Ioan, cărora cei doi le-au obţinut permise de conducere falsificate pe care aceştia le-au folosit la Ambasada României în Portugalia în vederea preschimbării, ocazie cu care s-a constatat neveridicitatea acestora. Pentru falsificarea permiselor de conducere, autorii au folosit tehnică de calcul prin modificarea datelor unui permis de conducere autentic scanat sau fotocopiat şi imprimarea cu ajutorul unei imprimante color.
              
Faţă de gruparea care „procura” documentele mai sus menţionate precum şi faţă de „beneficiarii” acestor documente a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înşelăciune şi complicitate la această infracţiune.
                                                                                                                             

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite