Restanţieri: Primăria a blocat conturile a 3.000 de sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restenţele sătmărenilor la taxele şi impozitele locale au crescut cu 25 la sută faţă de cele înregistrate anul trecut. În cazul a 3.000 de sătmăreni, procesul de recuperare a datoriilor a ajuns până la stadiul de poprire a conturilor de către angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din cadrul primăriei.


30 septembrie este data limită până la care cei 80.000 de contribuabili sătmăreni, persoane fizice şi juridice, trebuie să-şi achite integral taxele pe anul acesta. Mii de sătmăreni sunt însă restanţi încă de anul trecut, iar Direcţia de Taxe şi Impozite Locale trece la executarea conturilor acestora pentru a recupera sumele datorate. „Din cei 80.000 de sătmărenii înregistraţi cu obligaţii faţă de bugetul local, din care circa 10.000 sunt persoane juridice, 30 % sunt restanţieri. Anul acesta numărul popririlor de conturi a crescut cu circa 25 %. Am ajuns astfel la circa 3.000 de cazuri în care procedura de executare silită a ajuns la etapa de blocare de conturi bancare pentru a se putea recupera sume datorate încă de anul trecut“, spune Dan Mirel, şeful Biroului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare. Mii de rău-platnici s-au trezit astfel cu mai puţini bani în conturi, primii vizaţi fiind sătmărenii cu cele mai mari sume datorate. „După somarea datornicilor se trece la executarea silită. Numărul restanţierilor fiind atât de mare, executarea silită începe cu cele mai vechi datorii şi cele mai mari sume datorate. Preferăm să executăm aceste sume din conturile contribuabililor, însă când persoanele nu dispun de lichidităţi se trece la executarea proprietăţilor pentru care au de plătit taxe“, mai spune Dan Mirel.

Cele mai mari întârzieri sunt la impozitul auto


Cele mai mari întârzieri la plata taxelor locale se înregistrează la impozitul auto, unde circa 33 % dintre sătmăreni nu şi-au achitat taxele. Chiar dacă anul acesta taxele locale au fost majorate cu 20 %, iar de la 1 iulie sătmărenii cu mai multe proprietăţi sau cu maşini ce depăşesc 2.000 de centimetri cubi au de achitat sume mai mari, încasările la bugetul local au scăzut. „Dacă la 1 septembrie anul trecut încasările se cifrau la circa 120 de milioane de lei, anul acesta sunt de doar 115 milioane de lei. Este păcat că oamenii nu îşi înţeleg obligaţiile. De exemplu, am avut un caz în care a trebuit să executăm pensia unui sătmărean pentru că refuza să îşi achite impozitul auto, pentru o maşină cu capacitate cilindrică de peste 3.000, motivând că nu a scos maşina din garaj şi că astfel nu ar trebui să plătească. Mai sunt şi cazuri în care cei cu maşini de lux nu reuşesc să îşi achite impozitul, cea mai mare taxă auto datorată poate ajunge 10.000 de lei pe an, pentru o maşină cu capacitate cilindrică de peste 6.000“, mai spune Dan Mirel.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite