Satu Mare: Restanţele la bănci au crescut de şase ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Restanţele la bănci au crescut de şase ori
Satu Mare: Restanţele la bănci au crescut de şase ori

Cei care şi-au pierdut locurile de muncă le pot cere băncilor o rată mai mică până se reangajează. Cuantumul restanţelor pe care sătmărenii le au la bănci, de peste 54 de milioane de lei, este de şase ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Restanţele mai mari de 30 de zile la creditele pe care sătmărenii, firme şi persoane fizice, le-au avut la sfârşitul lunii iunie au ajuns la peste 54,2 milioane de lei, de şase ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acestea se cifrau la doar 8,9 milioane.
La bănci, restanţierii au opţiuni limitate, şi anume reeşalonarea sau executarea. „Există procedurile de reeşalonare la care se poate apela. Clientul trebuie însă să îşi argumenteze cererea, adică dacă şi-a pierdut locul de muncă se poate ajunge la o înţelegere a modificării cuantumului ratei, până acesta îşi găseşte un nou loc de muncă”, afirmă Pavel Zan, director adjunct al Băncii Transilvania Satu Mare.

Cele mai mari restanţe la creditele pentru consum

După termenul de 90 de zile de neplată, instituţile bancare au obligaţia de a începe procedurile de executare silită. „Cei care au credite imobiliare sunt mai buni platnici. Cele mai mari probleme se înregistrează la capitolul creditelor pentru consum. În cazul întârzierilor mai mari de 90 de zile se fac notificări, înştiinţări, somaţii, iar în cazul în care nu se plătesc creditele, se trece la poprirea veniturilor, iar în cazul creditelor imobiliare se trece la executarea bunurilor cu care s-a garantat creditul”, mai spune Pavel Zan, director adjunct al Băncii Transilvania Satu Mare.
Surse din mediul bancar mai spun că, chiar dacă creditele pentru nevoi personale nu au bunuri drept garanţii, recuperarea creanţelor se va face indubitabil, însă în timp.

„Creanţele se urmăresc indiferent de tipul de credit. Unii au impresia că, dacă este credit de nevoi personale, în care contractul de creditare s-a făcut fără o garanţie imobiliară, de exemplu, pot scăpa de aceste datorii. Însă nu este nici pe departe aşa. Se pun popriri pe veniturile viitoare datornicului sau pe bunurile pe care le va obţine în viitor, în cazul în care nu există bunuri pe numele acestuia, prin vânzarea cărora să se poată recupera datoriile”, afirmă un reprezentant al sistemului bancar local, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Aceleaşi surse afirmă că şi băncile negociază vânzarea creditelor incerte la preţuri negociate, către firme specia-lizate în recuperarea datoriilor acumulate de sătmăreni.


Volumul creditelor contractate de sătmăreni a rămas constant în primele şase luni. Cuantumul creditelor în lei şi valută ale agenţilor economici şi ale persoanelor fizice este în Satu Mare de aproape 2,6 miliarde de lei

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite