Reka Godri este mămica preot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reka Godri a înființat un club al mămicilor în Satu Mare
Reka Godri a înființat un club al mămicilor în Satu Mare

Reka Godri este preot reformat în localitatea Atea, a înființat în Satu Mare un club al mămicilor și militează pentru protejarea naturii.


Profil
Născută 4 martie 1981, Covasna
Studii – Institutul Teologic Protestant Cluj – Napoca
Familie – Căsătorită, o fetiță Ágnes



Reka Godri este una dintre puținele femei preot din județul Satu Mare. Încă de la absolvirea Institutului  Teologic Protestant din Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ superior a Bisericii Reformate, ea a slujit în satul Atea, comuna Dorolț. „Din 2005, când am venit în Satu Mare, am preluat parohia Atea, cu o pauză de 2 ani, timp în care am fost în concediu de creștere a copilului. Este o comunitate mică, cu circa 130 de oameni“, spune Reka Godri. Pentru Reka, înclinația spre o profesie duhovniocească a venit în mod natural. „Şi tatăl meu, și unul dintre bunici au fost preoți. Fratele meu care e mai mare cu 3 ani a terminat Institutul, așa că ocupația de preot nu mi-a fost deloc străină, mai ales că știam din timpul liceului calea pe care vreau să o urmez, absolvind în Sfântu Gheorge, Covasna, Liceul Teologic. Mai mult, soțul meu, Alpar, este și el preot evanghelic-lutheran “, mai spune Reka.

A înființat un club pentru mămici

După nașterea în 2008 a fetiței Ágnes, tânăra a decis să înființeze un club al mămicilor. „Când fetița avea în jur de un an m-am gândit că în Satu Mare nu există, ca în alte orașe, o viață socială pentru mămici, un club unde se pot discuta probleme legate de creșterea copilului, așa că am înființat acest club, iar în prezent suntem câteva zeci de mămici și ne întâlnim cel puțin odată pe sătămână“, mai spune Reka. Chiar şi înainte de înființarea clubului, Reka a fost preocupată de problemele legate de creșterea copilului. „În primul rând, scutecele de unică folosință sunt extreme de nocive pentru natură. Așa că,nu doar că am decis să folosesc pentru fetița mea scutece ecologice, ci am deschis și un site, www.greenbaby.ro, unde le ofer mămicilor preocupate de natură toate alternativele ecologice la produsele destinate copiilor“, spune Reka.

Împreună cu mămicile din club, anul trecut, în septembrie, la Satu Mare Reka a organizat pentru prima dată „Ziua babywearing“, în traducere ziua purtării bebelușilor. „Am vrut să arătăm care este poziția corectă în care se poate purta bebelușul și care sunt portbebe-urile care nu afectează sănătatea copilului. Sunt marsupii care pot fi dăunatoare din punct de vedere ortopedic, adică pot afecta dezvoltarea corectă a șoldurilor bebelusului “, mai spune Reka. 

Întrebări și răspunsuri


Este lumea interesată de protejarea mediului?

R.G. : Cred că lumea nu este îndeajuns de interesată de protejarea mediului, cei mai mulţi nu sunt atenți nici la cele mai simple lucruri, cu care ar putea contribui la protejarea mediului. De exemplu, nu merg cu sacoșa la cumpăraturi în supermarket sau la piață, ci cer sau cumpară câte o pungă de plastic de la fiecare comerciant de la care cumpără câte ceva.

Cât de important este rolul unui preot într-o comunitate ?

Cred că importanța preotului într-o comunitate s-a redus în ultimele decenii. Și la noi se poate observa că, din pacate, din ce în ce mai mulți oameni devin indiferenți față de biserică. Totuși, preotul încă are un rol important, în special în comunitățile mai mici, din sate de exemplu, unde preotul poate fi persoana, în multe cazuri singura persoană, preocupată de grijile oamenilor și care poate să îi îndemne să ducă o viață mai bună.

Ce-i place – Reka adoră să poarte discuții plăcute cu prietenii: „Îmi place să port conversații plăcute cu prietenii și cei apropiați, lângă un pahar de vin“.

Ce nu-i place - Reka spune că nu îi plac oamenii care cumpără tot ce li se vinde fără să se gândească la faptul că au întotdeauna alternative mai sănătoase pentru ei.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite