Record de copii abandonaţi la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, 32 de nou-născuţi au fost abandonaţi de părinţii lor, cu 18 mai mulţi decât în tot anul trecut. Specialiştii Direcţiei pentru Protecţia Copilului se plâng că nu sunt sprijiniţi de autorităţile locale pentru consilierea mamelor cu risc de abandon.

De la începutul anului, în spitalele din judeţul Satu Mare sau în scările blocurilor au fost abandonaţi 32 de nou-născuţi. Statistica Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului arată că faţă de anul trecut numărul copiilor abandonaţi a crescut cu 18. „Ne gândim că suntem abia la jumătatea anului şi deja avem un număr foarte mare de bebeluşi abandonaţi. Anul trecut ne-am confruntat cu 24 de cazuri de abandon pe tot anul. Este o situaţie îngrijorătoare“, a declarat Mariana Dragoş, directorul general adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Satu Mare.
Operat pe inimă la Cluj
În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, o sătmăreancă, dependentă de alcool, a adus pe lume un băieţel pe care l-a abandonat în spital. În urma analizelor efectuate, medicii au stabilit că acesta s-a născut cu o malformaţie cardiacă congenitală pentru care necesita efectuiarea unei intervenţii chirucgicale. „Micuţul a fost transportat la o clinică din Cluj, unde va fi operat săptămâna viitoare. Pe fişa medicală a acestuia este specificat clar că acesta a fost afectat de alcoolismul mamei“, a declarat Adina Maier, şefa Serviciului de asistenţă maternală. Ultimul abandon din judeţ a fost înregistrat în data de 13 iulie.
Abandonat în scara unui bloc, botezat de asistente
Unul dintre cazurile mediatizate în acest an este cel al băieţelului abandonat în luna mai în scara unui bloc din cartierul Micro 17. Acesta este acum predat în plasament la o familie. Micuţul a fost botezat în spital, chiar de asistente. Autorităţile nu i-au găsit nici până acum părinţii, dar i-au înregistrat naşterea în actele oficiale cu numele Antoniu Ardelean. „Numele l-a ales chiar primarul Iuliu Ilyes. Copilul este bine. El a supravieţuit datorită placentei care era încă ataşată la cordonul ombilical. Când a fost găsit, placenta avea încă sânge oxigenat“, a mai precizat Adina Maier. Bebeluşul a fost găsit în scara blocului dimineaţa la ora 6.30. Scâncetele micuţului abandonat într-o pungă de plastic în spatele  uşii de la intrarea în bloc au fost auzite de o familie care se pregătea să meargă la serviciu.
Comunităţile locale nu se implică
Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului se plânge că activitatea de prevenire a abandonurilor nu este susţunită şi de autorităţile locale. „Se plâng că nu au bani şi nici angajaţi la primării, dar asistenţii sociali nici măcar nu se străduiesc să le ofere mamelor cu situaţie materială precară un minim de educaţie şi igienă“, a mai spus Mariana Dragoş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite