Război: Primarul renunţă la demolarea garajelor din Micro 16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iuliu Ilyes a anunţat că garajele pentru care oamenii au autorizaţii de construire nu vor fi demolate, cel puţin până la finalizarea procesului. Proprietarii garajelor au atacat în instanţă decizia primarului de demolare a construcţiilor din cartierul Micro 16.

Scandalul iscat între proprietarii de garaje din Micro 16 şi primarul Iuliu Ilyes a ajuns în faţa instanţei. Proprietarii care deţin autorizaţii de construcţie a garajelor au atacat în instanţă decizia primarului de demolare a construcţiilor. „Oamenii au tot dreptul să îşi păstreze construcţiile, deoarece în urmă cu 20 de ani aceştia au achitat taxe mari pentru construirea lor şi pentru impozit. Ei sunt coproprietari. Chiar dacă pământul pe care sunt construite aparţine municipalităţii, garajele sunt proprietatea lor privată pe care nimeni nu are dreptul să le-o ia, conform articolului 44 din Constituţia României privind dreptul la proprietate privată”, spune Adrian Cozma, avocatul asociaţiei proprietarilor de garaje.
După ce proprietarii au acţionat în judecată la Tribunalul Satu Mare Primăria municipiului, edilul şef a renunţat la demolarea celor 37 de garaje.

Locatarii nu vor să renunţe la proprietăţile private

Fără despăgubiri
Oamenii i-au dat în urmă cu două săptămâni un ultimatum primarului: fie rămân garajele nedemolate, fie vor fi despăgubiţi cu câte 7.500 lei. „Am autorizaţie din 1990 şi nu renunţ la garaj pentru că este proprietatea mea privată”, spune Vasile Sima, unul dintre proprietari. „În primul rând nu vreau să renunţ la proprietatea mea pentru care în urmă cu ani de zile am plătit foarte mulţi bani, iar în al doilea rând avem maşini pe care nu vrem să le ţinem în ploaie, zăpadă şi la soare. Primăria poate amenaja frumos şi pe lângă garaje, să asfalteze şi să facă ce vrea”, spune Andrei Lupcea, un alt proprietar.
Primarul spune că nici nu poate fi vorba de despăgubiri. „Nu mai există legea pe baza căreia oamenii să-şi poată construi garaje între blocuri, iar de despăgubiri pentru demolarea acelor garaje care au fost construite cu autorizaţie în urmă cu 20 de ani nu poate fi vorba”, a declarat Iuliu Ilyes.
Parcare cu orice preţ
Primarul nu renunţă însă la modernizarea cartierului. El spune că va continua lucrările, iar dacă judecătorul îi va da dreptate, va demola garajele. „Sigur vom continua reabilitarea zonei. Vom amenaja acele spaţii verzi care sunt în plan, la fel şi parcările şi iluminatul public, însă nu ne vom atinge de cele două rânduri de garaje. Deşi ele distorsionează planul iniţial, nu avem ce face. Dacă însă judecătorul ne va da dreptate, le vom demola şi pe acelea. În orice caz, sunt mai mult decât convins că acei oameni vor veni cel târziu în primăvară să ne solicite demolarea garajelor după ce vor vedea lucrările în stare finalizată”, mai spune Ilyes.
Citat:
"Vom amenaja acele spaţii verzi care sunt în plan, la fel şi parcările şi iluminatul public, însă nu ne vom atinge de cele două rânduri de garaje" Iuliu Ilyes, primar Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite