Rămăşiţe umane vechi de 600 de ani au fost descoperite într-un Cimitir Medieval din centrul Sătmarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţe umane vechi de 600 de ani au fost descoperite astăzi în centrul oraşului, lângă Biserica cu Lanţuri. Oasele au fost găsite de muncitorii care lucrau la reţeaua de canalizare. Arheologii spun că e vorba de oasele unor oameni. Luni înmcep săpăturile în Cimitirul Medieval.

Muncitorii firmei Saminstal SRL au descoperit în urmă cu o oră rămăşiţe umane la o adâncime de un metru, în timp ce efectuau lucrări de reparaţii la reţeaua de canalizare de pe Mihai Viteazul. Oasele au fost descoperite de Hegedus Gabor, care la rândul său şi-a anunţat şeful, iar mai apoi Muzeul Judeţean.

image

„În timp ce săpam, la aproximativ un metru am găsit bucăţi de oase. La început 2-3, iar când am dat pământul la o parte, am găsit mai multe oase. Imediat am anunţat Muzeul şi am oprit lucrările. Nu e pentru prima oară când în timpul săpăturilor găsim bucăţi de oase, dar atât de multe la un loc, nu mi s-a mai întâmplat”, spune Hegedus Gabor, muncitor.

image

Reprezentanţii Muzeului Judeţean spun că oasele umane provin din Cimitirul Medieval al Sătmarului, vechi de vreo 5-600 de ani. „Oasele au fost descoperite lângă Biserica cu Lanţuri. Deocamdată credem că este vorba de rămăşiţe umane vechi de circa 500-600 de ani .Luni vom începe săpăturile arheologice pentru a vedea despre câte persoane descoperite e vorba, deoarece deocamdată nu ne putem da seama de astfel de detalii pentru că utilajele au perturbat mormintele”, spune Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare.
Imediat ce au fost anunţaţi despre descoperirea arheologică, reprezentanţii muzeului au solicitat Primăriei oprirea temproară a lucrărilor, iar primarul a aprobat solicitarea. Luni încep săpăturile, iar în câteva zile vom avea mai multe informaţii despre persoanele descoperite întâmplător.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite