REVOLTĂ: Minor reţinut ilegal timp de două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Gupcea spune că a fost încătuşat şi reţinut miercuri seară pentru instigare la tâlhărie
Peter Gupcea spune că a fost încătuşat şi reţinut miercuri seară pentru instigare la tâlhărie

Părinţii unui minor au făcut plângere la Direcţia pentru Protecţia Copilului, după ce băiatul lor a fost reţinut timp de două zile la Centrul pentru Minori. Reprezentanţii Direcţiei susţin că reţinerea băiatului de 16 ani s-a făcut în baza unei hârtii semnate de poliţişti.

Peter Gupcea, tânărul de 16 ani, spune că a fost luat de poliţişti miercuri seara, dintr-un bar. „Un prieten, Attila Fodor, m-a acuzat că l-am îndrumat să fure, ceea ce nu este adevărat. El a plecat beat din acel bar, spunând că are nevoie de bani. După un timp s-a întors încătuşat şi însoţit de mai mulţi poliţişti. Unul dintre ei mi-a pus cătuşele şi m-a scos din bar, spunând că mă vor duce la audieri”, povesteşte Peter. Cei doi prieteni, Peter Gupcea şi Attila Fodor, de 16, respectiv 17 ani, au fost audiaţi la sediul Poliţiei Municipale. „M-au dus la sediul poliţiei şi m-au forţat să dau o declaraţie şi să-mi asum ceva ce nu am făcut. M-au închis într-o cameră cu geamurile şi uşile închise şi perdeaua trasă, spunând că dacă nu spun adevărul mă bat”, spune băiatul. Tânărul a refuzat însă să îşi asume vreo vină, iar tatăl lui, venit la sediul poliţiei, a semnat declaraţia. „M-au lăsat să vorbesc cu el 5-10 minute şi să-i semnez declaraţia, după care l-au dus la Centrul pentru Minori, unde spuneau că îl vor ţine până luni”, spune Ioan Gupcea, tatăl băiatului. Părintele a cerut eliberarea copilului. „Joi m-am dus la Centru şi am cerut eliberarea lui, însă directorul spunea că nu se poate până luni, deoarece poliţia a dispus în acest fel”, mai spune tatăl.
Hârtie de la poliţişti
„Noi am reţinut copiii la solicitarea scrisă a poliţiei, iar vineri, când părinţii au venit împreună cu un avocat, le-am dat drumul pentru că nu aveam dreptul să-i reţinem”, spune Mihaela Bonea, şeful Serviciului Intervenţii Situaţii de Urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. După ce a consultat un avocat, părinţii au depus o plângere la Direcţie şi vor să facă una şi la Parchet, pe motiv că minorul nu putea fi reţinut fără ca un judecător să decidă acest lucru. „Cei doi au fost predaţi Centrului pentru minori printr-un proces verbal de predare-primire. Poliţiştii nu puteau nicidecum să aplice vreo măsură de reţinere decât la sediul poliţiei şi cu avizul procurorului”, spune Ana Lăpuştea Mălăescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului.
Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite