REFORMĂ: Divorţ gratuit la Starea Civilă în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform micii reforme în justiţie, unele cupluri vor putea divorţa fără avocaţi şi judecători, doar în faţa ofiţerului de Stare Civilă ori a notarului. Consiliul Local Satu Mare nu a stabilit încă o taxă pentru divorţuri, prin urmare pentru desfacerea unei căsătorii nu se percepe deocamdată nicio taxă.

Legea micii reforme a intrat în vigoare în 25 decembrie 2010, urmând ca serviciile publice şi notarii să înregistreze primele cereri abia de astăzi.
„La noi, deocamdată, divorţul este gratuit. Dacă cuplurile care solicită desfacerea căsătoriei întrunesc cele patru condiţii, respectiv că nu au copii minori în îngrijire, născuţi sau adoptaţi, solicită divoţul de comun acord, niciunul din soţi nu este pus sub interdicţie şi dacă nu au mai depus astfel de cereri la alte autorităţi, ei pot divorţa în termen de 30 de zile, fără judecători şi avocaţi, doar prin depunerea unor cereri“, spune juristul Ionel Torja, directorul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă al Persoanelor (SPCLEP).
Divorţ în 30 de zile
Cuplurile care vor să divorţeze trebuie să depună câte o cerere la Serviciul de Starea Civilă, urmând ca timp de 30 de zile să mai aibă posibilitatea de a se răzgândi. Dacă în continuare vor desfacerea căsătoriei, la Starea Cilivă se mai completează o cerere şi în termen de câteva ore se pronunţă divorţul.
„În cazul divorţului la notari, cele două părţi trebuie să depună câte o cerere prin care să declare că întrunesc condiţiile prevăzute de lege, iar dacă în termen de 30 de zile nu se răzgândesc, acestora li se înregistrează li se eliberează certificatul de divorţ“, spune notarul Rodica Donca.
Taxa de divorţ de la Starea Civilă se va stabili de către directorul serviciului împreună cu primarul şi se va supune la vot într-o şedinţă a Consiliului Local (CL). „Taxa se va aplica doar cuplurilor care-şi depun cererile după ce s-a stabilit şi aprobat taxa, ea neputând fi aplicată retroactiv“, mai spune juristul Torja. Notarii încă aşteaptă ordinul Ministrului Justiţiei privind taxele.
Despărţire fără avocaţi scumpi
Divorţurile la Starea Civilă şi notari nu necesită avocaţi, decât prezenţa personală a părţilor, actele de identitate, certificatele de naştere şi cel de căsătorie, respectiv câte o copie după fiecare. Un divorţ fără copii minori şi cu acordul părţilor, la Judecătoria Satu Mare costa până acum 39 de lei taxa judiciară şi 0,30 taxă de timbru, la care se mai adăugau şi onorariile avocaţilor, până în 1.000 de lei. Durata unui divorţ fără copii la Judecătoria Satu Mare este în medie de 6 luni, de la înregistrarea cererilor şi până la pronunţarea sentinţei definitive. În 2010, la Judecătoria Satu Mare s-au înregistrat în total 370 divorţuri fără copii minori, din care au fost soluţionate 275.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite