Pur sânge arab la Noroieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii se pregătesc pentru concursurile de echitație care se vor desfășura în acest an. Școala de la Noroieni este singura din județul Satu-Mare care are instructori acreditați pentru astfel de cursuri. Aici sunt antrenaţi 14 cai, printre care şi un pur sânge arab, numit Hanadin.

Școala de echitație de la Noroieni, înființată de Asociația Crescătorilor și Deținătorilor de Animale Satu Mare, pregătește campioni pentru concursurile ce se vor desfășura în această toamnă, în România.
Cei 14 cai sunt antrenați câte două, trei ore pe zi pentru a face față concursurilor de peste an. „Calul meu va participa în acest an la o competiție de anduranță, unde vom avea de străbătut 60 de kilometri. Îl pregătesc mult, este  pur sânge arab și îl cheamă Hanadin“, explică Dumitran Zsolt, instructor de echitație.

Antrenamente de la vârste fragede
Vârsta cea mai potrivită pentru acest sport este 8 ani. Cei care vor să ajungă la performanțe trebuie să participe la cei puțin două-trei ședințe de antrenament pe săptămână.  „În funcție de performanțe, pot trece la următorul nivel. Este nevoie de cel puțin un an de zile până când cursantul reușește să controleze calul.  Cei care nu vor performanțe pot face terapie cu ajutorul lor. Vor ajunge să folosească toate calitățiile animalului pentru a-și întreține propria sănătate“, afirmă Dumitran Szolt.

Campioană la 17 ani
Una dintre cursante, Reiko Magyar, de 17 ani, se antrenează de mai multe ori pe săptământă, aceasta trecând la categoria de profesioniști. „Anul trecut a câștigat mai multe premii semnificative la concursurule de profil, însă mai are de învățat, experiența ei fiind de doar un an și jumătate“, a declarat Dumitran Szolt.
Vrea să urce pe cele mai înalte trepte în acest sport. „Îmi place ce fac, mă străduiesc cât pot de mult, vin la antrenament, ascult și învăț de fiecare dată ceva nou. Cred că într-o zi voi reuși să mă afirm în acest sport“, spune Reiko Magyar.

Costuri
O oră de antrenament costă 30 lei, iar abonamentul este mult mai avantajos. Pentru tinerii cu vârste cuprinse cuprinse între 12 și 18 ani, taxa este de 200 lei, iar pentru adulți 250 lei. „Este nevoie de cel puțin 10 ședințe pentru a reuși să-ți menții echilibrul pe cal. Unii învață mai repede, alții mai greu. Costurile implică automat și vestimentația. Cei care participă la concursuri trebuie să fie îmbrăcați adecvat pentru un astfel de sport“, a mai spus Dumitran Szolt.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite