Satu Mare: Creşa „Punguţa cu doi bani“ a intrat la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare:  Creşa „Punguţa cu doi bani“ a intrat la apă
Satu Mare: Creşa „Punguţa cu doi bani“ a intrat la apă

O conductă veche de apă caldă a cedat inundând spaţiul, iar părinţii nu au cu cine să-şi lase copiii acasă. Pereţii, mobilierul şi panoul electric sunt distruse, iar lucrările vor dura, cu siguranţă, o lună.

Aproximativ 40 de părinţi s-au trezit cu copiii în braţe, după ce creşa pe care o frecventau s-a închis acum o săptămână din cauza conductei de apă caldă care a inundat clădirea. Pereţii, mobilierul, panoul electric sunt distruse, iar lucrările vor dura cu siguranţă o lună. Până atunci, trebuie să se găsească o soluţie pentru micuţii până în trei ani, care abia s-au obişnuit cu programul.

Citeşte şi: Constanţa: 400 de cereri pentru 200 de locuri în creşele din Tulcea

Incidentul s-a petrecut weekendul trecut, ziua exactă fiind un mister şi pentru reprezentanţii creşei. Conducta de apă fierbinte se afla în incinta grădiniţei de limba maghiară aflată deasupra creşei. „Anul trecut, cei de la grădiniţă şi-au făcut lucrări de reabilitare, însă nu au avut bani pentru reparaţiile din toaleta personalului.

Părinţii sunt disperaţi

Conducta s-a spart, toată apa scurgându-se la parter, unde funcţionează creşa „Punguţa cu doi bani“, spune Doina Văsuţ, directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare, instituţie care coordonează activitatea celor patru creşe existente în municipiul Satu Mare. Cei 40 de copii, cu vârste cuprinse până în trei ani, sunt nevoiţi să stea acasă până se vor finaliza lucrările.

„Duminica trecută, în jurul orei 13.00 am fost chemate de urgenţă la creşă. Totul era sub apă, electricele, pereţii îmbibaţi, ne-am speriat când am văzut cum arată locul“, spune Viorica Molnar, infirmieră la creşă. Au fost sunaţi toţi părinţii micuţilor pentru a li se comunica să nu îi aducă. „Ştiu cât este de aiurea, ne tot caută părinţii, sunt disperaţi, nu au unde să îşi ţină copiii. Abia s-au obişnuit cu programul, iar acum sunt nevoiţi să stea acasă“, declara infirmiera-şefă a creşei, Anamaria Tobias. „Ni s-a comunicat să avem puţină răbdare, pentru că se vor remedia problemele. Ştim care este situaţia acolo, am fost la faţa locului, însă trebuie să ne înţeleagă şi pe noi. Avem serviciu, iar copiii nu îi putem lăsa singuri acasă“, spune Viorica Pop, mama unui copil de doi ani.

Pagube în curs de stabilire

Pentru că a fost afectat şi panoul electric, la ora actuală creşa nu este conectată la energia electrică, motiv pentru care nici centrala termică nu poate fi pusă în funcţiune. „Am chemat specialiştii să evalueze pagubele. Din 2006 am tot investit în creşă, am schimbat mobilierul, uşile, pereţii au fost reabilitaţi. Totul este distrus. Pentru că şi la ora actuală totul este îmbibat cu apă, trebuie să aşteptăm până se usucă. Abia atunci vom putea începe la lucrări“, spune Doina Văsuţ.
O variantă, până la finalizarea lucrărilor ar fi comasarea micuţilor într-un singur salon, însă cu condiţia ca fiecare dintre ei să îşi aducă mâncarea de acasă, bucătăria fiind una dintre cele mai afectate încăperi.


Totul era sub apă, electricele, pereţii, îmbibaţi, ne-am speriat când am văzut cum arată locul.
Viorica Molnar, infirmieră

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite