Psihologul, ultimul refugiu pentru mii de elevi-Revista presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista Presei
Revista Presei

Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, unul din zece elevi a apelat la serviciile psihologului şcolar în primul semestru al acestui an şcolar şi Fermele mari vor înghiţi micii producători, care vor lucra în pierdere, scriu ziarele locale de azi.

Gazeta de Nord Vest scrie despre numărul elevilor consiliaţi de psihologii şcolari care este în continuă creştere. De altfel, în primul semestru al acestui an şcolar un elev din zece s-a adresat către psihologul şcolar pentru a-şi găsi un refugiu, respectiv pentru a-şi găsi liniştea. Specialiştii susţin că aceasta creştere nu este cauzată neaparat de un număr mai mare de probleme cu care se confruntă elevii, ci cu o mai mare încredere în consilierii şcolari şi o mai mare deschidere pentru ajutorul de specialitate. Totuşi, este de amintit faptul că violenţa în şcoli a crescut alarmant, iar drept răspuns, tot mai mulţi elevi au ales să renunţe la şcoală. Alţii au început să îşi găsească refugiu în alcool, dovada faptul că numarul elevilor depistaţi prin baruri în timpul orelor de curs este şi el în creştere evidentă. Totuşi, în judeţ există doar 64 de consilieri şcolari raportat la un număr de 400 de unităţi de învăţământ. Şi asta în contextul în care se discută intens despre desfiinţarea a zeci de posturi la nivelul judeţului, printre care s-ar putea găsi şi psihologii şcolari.

Fără ajutor de la Guvern, vom avea un an agricol slab
Guvernanţii poartă tot felul de discuţii pe seama agriculturii româneşti şi a posibilităţilor ei de relansare. Chiar se vorbeşte în cercuri largi că anul 2010 va fi unul record în ceea ce priveşte producţia agricolă estimată. În sărăcia bugetară existentă, dar şi la recomandarea Uniunii Europene  o serie de subvenţii sunt retrase, în vreme ce în alte state s-au găsit soluţii eficiente de susţinere în domeniu. Părerile fermierilor nu concordă cu cele ale funcţionarilor din domeniu. Am luat legătura cu dr. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, dar şi fermieri. Ei, din poziţiile pe care le au şi-au expus punctul de vedere faţă de perspectivele agriculturii româneşti. Rezultate notabile în agricultura judeţului se vor resimţi în clipa în care se vor lămuri condiţiile de acordare a ajutorului de minimis în cuantum de 15.000 de euro pe exploataţie. Cu siguranţă vor pierde cei care lucrează suprafeţe mici de teren şi au câteva animale în gospodărie, titrează Informaţia Zilei.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite