Protestul sindicaliștilor: „Un mic și un chior și-au bătut joc de popor“/„Mai am un singur dor, de Boc nu vreau să mor!“. Prefectul: baricadat în palat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1000 de bugetari din învățământ, sănătate, penitenciar, poliție, Consiliul Județean, teatru, magistratură dar și pensionari au protestat azi, timp de două ore în fața Palatului Administrativ Satu Mare. Reprezentantul Guvernului, prefectul Radu Giurcă a fost păzit de aproape 100 de jandarmi.

În ciuda vremii capricioase, peste o mie de persoane au protestat azi împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvernul României. Piața 25 Octombrie din muncipiul Satu Mare a fost luată cu asalt de oameni supărați pe premierul Emil Boc. Zeci de pancarde cu mesaje jignitoare la adresa parlamentarilor au fost ridicate deasupra mulțimii. „Un mic și un chior și-au bătut joc de popor“/„Mai am un singur dor, de Boc nu vreau să mor!“, „Rușine“, „Nu ne omorâți“, „Rușine politicienilor care sfidează munca dascălilor“ au fost doar câteva dintre mesajele transmise de protestatari.


Proteste zilnice


Sindicatele din învățământ nu vor să accepte ideea micșorării salariilor  și amenință că vor ieși în stradă zilnic. „Solicităm să nu se pună în aplicare această măsură propusă de guvern, în nicio țară civilizată tichetele de masă nu sunt impozitate, doar în România se întâmplă acest lucru. Abia în septembrie vom realiza că nu vom putea să ne plătim ratale, vom fi executați silit. Jos Guvernul!“, a declarat Vasile Dîrle, secretarul sindicatului Cartel Alfa.

image

Și pensionarii s-au manifestat violent, însă doar verbal. „Dacă în această țară se vrea dictatură, atunci vă propun să facem asociația deținuților politici“, a declarat Mircea Marian, președintele Asociației Pensionarilor Satu Mare.


Reduceri de posturi

Sindicatele din sănătate spun că măsura reducerilor salariilor cu 25% va atrage și disponibilizări de personal. „Sistemul sanitar din România este la pământ. Guvernul își bate joc de bolnavul care acum trebuie să vină cu medicamentele de acasă. Vor fi disponibilizate multe persoane, care nu vor avea unde să se ducă, în condițiile în care peste tot sunt probleme“, a spus Aurelia Pop, liderul de sindicat al Sanitas Satu Mare.

Schelet aruncat peste insgnele partidului la putere

image



O protestară din mulțime a ținut să arunce un schelet în fața sătmărenilor adunați la miting. Aceasta l-a așezat pe o umbrelă ce avea insignele partidului aflat la guvernare. „Nu ne omorâți, nu suntem sclavii Guvernului“, s-a auzit din mulțime.

Prefectul, baricadat în Palat

Dacă la ultimul miting, acesta era să fie „linșat“ de protestatari, de data această, prefectul Radu Giurcă nu a coborât în mijlocul mulțimii. Aproape 100 de jandarmi au păzit intrarea în Palatul Administrativ Satu Mare, intrarea fiind interzisă tuturor persoanelor.
Folck-istul Tavi Bud a cântat alături de mulțimi, o melodie a căror versuri a fost dedicată politicienilor. „Aștia-s hoți,aia-s hoți,mama lor de hoți“.

image


Protestul s-a încheiat la orele 14.00

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite