Profesorul „YouTube”, în conflict cu liceenii de la „Eminescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Dănilă, care spune franc pe internet că merge „cu silă” la școală și că tinerii joacă cu nesimțire cărți la orele lui, nu mai este dorit de elevii și părinții acestora de la Eminescu, cel mai bun liceu din oraș.

Născut în Negrești-Oaș, Ioan Marian Dănilă a trecut cu brio de examenul de ocupare a posturilor din învățământ din această vară și predă filozofie la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Elevii liceului au cerut ieri demisia profesorului de filozofie Ioan Marian Dănilă într-un protest spontan iscat în pauza mare, la etajul I al instituției, stins în 30 de secunde de apariția directorului colegiului, Ioan Pop. Profesorul Dănilă, devenit renumit printre elevi ca urmare a postărilor video „nonconformiste” de pe internet - în care își dă cu părerea despre subiecte care mai de care mai variate, bea bere și își graulează cu epitete elevii - dar și directorul Ioan Pop, care i-a semnat, la 1 septembrie, contractul de muncă, au fost huliți de elevi chiar în fața sălii profesorale. Profesorul contestat s-a baricadat în sală și a ieșit doar după ce directorul, imun la scandările elevilor care cereau demisia profesorului, a împrăștiat protestatarii. Acesta a refuzat să stea de vorbă cu reporterul Adevărul. „Nu pot sta la povești cu dumneavoastră, sunt ocupat” a declarat Dănilă.

„Filozoful nebun”, ridiculizat de liceeni

„Copiază de față cu mine”, „Nu pot fi opriți decât cu forța”, „Îmi vorbesc urât, amenințător”, „De obiei mă duc cu foarte multă silă și îngrijorare la școală” sunt doar câteva spilcuiri dintr-un discurs postat pe internet de profesorul Dănilă. În postările recent de pe blogul său personal, profesorul povestește cum a fost hulit în clasă, în prima zi de școală la noul loc de muncă, și cum a stat în fața clasei, așeptînd în zadar ca elevii să-i deschidă ușa.
Elevii consideră că Dănilă nu are ce căuta în învățământ, opinii împărtășite de părinți, colegii de catedră ai profesorului, conducerea Casei Corpului Didactic și psihologii din Centrul Județean de Asistență Educațională Satu Mare. Bianca C., membru în Consiliului Elevilor, a declarat pentru Adevărul că în prima oră de curs susținută la clasă, profesorul Dănilă, luat peste picior de elevi pentru faima pe care și-a dobândit-o pe YouTube și prin postările pe blogul personal, ar fi recunoscut că nu are aviz medical psihologic, dar că „se consideră normal”. „Vine în clasă, se pune la catedră și se uită la noi, dar parcă se uită prin noi. (…) Are și o sumedenie de ticuri, mângâie manualul tot timpul iar într-o oră spune de 200 de ori cuvântul <<filozofie>>” a declarat D.A., elevă în clasa a XII-a la liceu.

VEZI AICI FILMULEȚUL „DESPRE MĂREȚIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC”

Sanda Zoia Nește, directorul Casei Corpului Didactic, a admis faptul că profesorul a fost subiect de discuții în ultima ședință. „Vorbesc atât în calitate de părinte care are un copil la „Eminescu” dar și în calitate de profesor. E de necrezut că un astfel de cadru didactic, cu un astfel de istoric, a ajuns să predea la un liceu atât de pretențios. E ridicol” afirmă Nește. Specialiștii din colegiul sătmărean susțin și ei că profesorul nu este întreg la minte. Psihologul Aurelia Havrincea, adjunct în Centrul Județean de Asistență Educațională Satu Mare și profesor la CN „Mihai Eminescu” a declarat că Dănilă ar trebui exclus de la catedră. „Nu am avut contact personal cu dumnealui, însă acest tip de comportament denotă afecțiuni. Dacă acestea sunt de natură psihologică sau psihiatrică eu nu mă pot pronunța, dar cert este că are ceva” a declarat psihologul.

Cum ajungi „nebun” la catedră


Profesorul „trăznit” a obținut postul de la colegiul sătmărean în etapa de repartizare a suplinitorilor. La concursul pentru catedrele de filozofie din municipiu s-au înscris trei profesori, la concurs s-au prezentat doi, iar Dănilă a obținut nota 6,30, care i-a permis să ocupe catedra fără nicio competiție. Contracandidatul său a optat pentru un post la Liceul Reformat, astfel că Dănilă a ales CN „Mihai Eminescu”.

Un oficial din Inspectoratul Școlar Județean afirmă că directorul colegiului este singurul vinovat pentru situația creată. „El a fost sunat și avertizat cu privire la profesorul Dănilă și i s-a recomandat să solicite examinarea psihologică înainte de a-l angaja, însă a omis acest aspect”. Mariana Popa, inspectorul general școlar, a confirmat faptul că Dănilă nu a fost evaluat psihologic la angajare. „El a participat la un concurs național și a luat postul. Din câte știu, direcțiunea școlii a solicitat evaluarea psihologică a profesorilor, care urmează să fie efectuată de un medic specialist în medicina muncii, de la un cabinet agreat, iar în funcție de rezultat vor fi luate măsurile ce se impun” a declarat inspectorul.

Ioan Pop, directorul care i-a semnat „în orb” conntractul de muncă profesorului Dănilă, se disculpă: „El a obținut postul la un concurs național, a optat pentru acest liceu iar noi l-am angajat în postul lăsat vacant de un profesor pensionat pe caz de boală, cu revizuire la 1 ianuarie 2012. El a obținut notă bună și poate ocupa acest post maxim un an, dar ar putea fi înlocuit la începutul anului viitor, dacă profesorul pensionat va reveni la catedră” a declarat directorul. Acesta susține că până în prezent, cu excepția protestelor formulate de elevi, „conduita profesională a profesorului este ireproșabilă” și a admis că va solicita evaluarea psihologică a profesorului. 

Ce-a făcut în ultimii ani profesorul Dănilă

Notele de la examenete de titularizare și instituțiile de învățământ la care a predat „profesorul trăznit”

2008 – nota 7 -  Grup Școlar „Ion Ionescu” Seini, Maramureș
2009 – nota 8,70 – Grupul Școlar „C.D Nenițescu” Baia Mare, Maramureș
2010 – nota 7,70 – Liceul „Regele Ferdinand” Sighetu Marmației, județul Maramureș
2011 – nota 6.30 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite