Profesorii sătmăreni se pregătesc de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seria protestelor este anunţată să înceapă pe data de 9 martie
Seria protestelor este anunţată să înceapă pe data de 9 martie

Tot mai mulţi profesori din judeţul Satu Mare ameninţă cu proteste spontane după ce primăriile au anunţat că nu mai au bani pentru plata salariilor personalului din învăţământ pe ultima lună din trimestru I, martie.

„Am întocmit un calendar de proteste iar mâine vom primi şi răspunsurile din partea profesorilor. 99% suntem convinşi că aceste proteste vor avea loc pentru neplata salariilor. Cea mai grea situaţie este în comuna Călineşti Oaş, unde primăria are contul blocat iar 60 de profesori au rămas fără salarii. Situaţie asemănătoare este şi în zona Oaşului“, a declarat Virgil Roman, preşedintele Sindicatului S.L.I Satu Mare.
Şi în Carei sunt probleme foarte grave. „De dimineaţă am vorbit cu mai mulţi profesori care mi-au spus că dacă nu se rezolvă problema, ei sunt hotărâţi să nu mai intre la cursuri“, a mai spus acesta.            
Nici la nivelul municipiului Satu Mare, problema salariilor profesorilor nu este rezolvată. Primarul Iuliu Ilyes le-a promis liderilor de sindicat, la ultima întâlnire, că va încerca să rezolve situaţia.
„Direcţia Finanţelor Publice şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt Bucureşti ne-au promis că revendicările nostre vor ajunge pe masa Ministerului Educaţiei. În caz contrar, ne putem aştepta la proteste spontane din partea profesorilor“, a mai spus Virgil Roman.
 
Calendarul protestelor întocmit de Biroul Operativ al Sindicatului Liber Satu Mare

Primul protest este anunţat pe data de 9 martie între orele 11.00-13.00. Şi-au anunţat participarea şi profesorii care nu au fost afectaţi de reducerile salariale.  

Cel de al doilea protest este programat pe data de 16 martie. Profesorii vor picheta  sediile ordonatorilor de credite (primării şi centre financiare)  care nu respectă prevederile legale privind salarizarea.

Ultimul protest este programat la sfârşitul anului şcolar. Profesorii au anunţat boicotarea încheierii anului şcolar.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite