Satu Mare: Profesorii sătmăreni rămân înregimentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii sătmăreni nu au avut curajul să se retragă din comisiile de bacaluareat, cu toate că nemulţimirile sunt foarte mari. Sindicaliştii spun că sunt şantajaţi.

În pofida sumelor înjumătăţite, profesorii sătmăreni s-au conformat rugăminţilor imperative ale Ministerului Educaţiei de a nu renunţa la angajamentele de participare în comisiile de evaluare şi examinare a bacalaureatului. La Satu Mare, doar trei profesori şi-au anunţat retragerea pe motiv de boală. “ Sâmbătă, trei profesori ne-au anunţat că nu vor mai face parte din comisii pe considerente medicale. Nu sunt afectate evaluările şi procedurile de supraveghere, iar în cazul unor noi retrageri există rezerve de profesori care să ocupe locurile vacante”, a declarat Mariana Brumboiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare. Pentru buna desfăşurare a exemenului, în comisiile de organizare din centre fac parte 90 de profesori, pe liste fiind înscrişi 97. Numărul examinatorilor, respectiv evaluatorilor este de 572 din cei 615 înscrişi.

Fraieriţi pe faţă

Cu toate că iau parte la desfăşurarea examenelor, profesorii nu şi-au lăsat nemulţumirile acasă. Ştiu că au fost stânşi cu uşa chiar de Ministerul Educaţiei, iar odată înscrişi pe liste, nu mai pot da înapoi.Dacă până în anii trecuţi, înainte de a se întocmi listele cu profesorii participanţi la examene, aceştia cunoşteau exact modalitatea de plată, anul acesta cadrele didactice au fost fraierite pe faţă. “Există o parte procedurală, unde sunt menţionate clar sumele primite de profesori. Numai că toate acestea au fost făcute public abia după ce şi-au dat angajamentul că vor lua parte la examene. Este o şmecherie a Ministerului Educaţiei. Nu ne este apreciată munca”, a declarat Ioan Drăgan, liderul Sindicatului din Învâţământul Preuniversitar Satu Mare.

Au rămas doar cu nemulţumirea

Profesorii sătmăreni spun că nu se mai pot retrage în acest moment. “Ne-am dat angajamentul că participăm şi asta vom face. În ceea ce priveşte tactica Ministerului, pot spune că ne-a prostit fără neruşinare. Ştiu sigur că vor avea de suferit. În condiţiile în care pentru o lucrare luăm doar 4 lei, jumătate din banii primiţi în 2008, nu ştiu câţi profesori vor participa anul viitor”, a declarat Claudiu Piţig, profesor corector în cadrul examenului de bacalaureat, disciplina geografie. Tot profesorii consideră că aceste acţiuni ale Ministerului sunt o invitaţie la şpagă. “Nu fac parte din nicio comisie din cauza proastei remuneraţii. Este ca o invitaţie la şpagă. Asta se întâmplă în educaţie.”, spune Paul Hărăguş profesor de Literatura Universală.
Azi, 3714 de elevi susţin examenul de bacalaureat. Încă de la ora 8.00, primii candidaţi îşi repetau de zori noţiunile elementare pentru proba orală la Limba şi literatura română.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite