Produsele bio şi ecologice au mare trecere la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Standurile cu pâine tradiţională, sucurile naturale din mere, brânzeturile şi produsele de carmangerie sunt printre preferatele sătmărenilor. Producătorii sătmăreni spun că vânzările cresc câte puţin în fiecare săptămână. 

Standurile cu pâine tradiţională, sucurile naturale din mere, brânzeturile şi produsele de carmangerie au fost, şi în această dimineaţă, cele mai căutate la standurile din Piaţa 25 Octombrie, transformată de nouă săptămâni în piaţa micilor producători. Sătmărenii continuă să cumpere produse bio şi ecologice pe care micii producători le vând la preţ de „fabrică”. Producătorii nu şi-au făcut calcule, dar spun că vânzările cresc câte puţin în fiecare săptămână, altfel nu ar mai veni.   

Unii au testat piaţa
În premieră, sătmărenii au avut ocazia să cumpere sucuri naturale din mere, fără adaos de zahăr şi fără conservanţi. Ambalat după o tehnologie denumită „bag in box“ în cutii a câte 3 litri, standul a atras mulţi sătmăreni. Mai întâi, clienţii au fost serviţi cu câte un pahar de suc pentru a-i gusta aroma. „Suntem pentru prima dată la Satu Mare, doar pentru a testa piaţa. Până în prezent am avut reacţii pozitive din partea oamenilor. Sucul este sută la sută natural. Fructele le achiziţionăm din livezile din judeţ. După ce le curăţăm le măcinăm iar apoi le presăm. Dintr-un kilogram de mere scoatem 300-500 mililitri de suc, depinde de soiul de fructe pe care îl folosim”, a declarat Voinea Ungureanu, administratorul SC Prodeco SRL. Preţul unei cutii este de 5 lei, iar pe viitor producătorul spune că mai vrea să scoată şi alte tipuri de sucuri naturale din diferite fructe. „Vrem să încercăm şi varianta cu fructe de pădure, struguri, pere şi alte arome”, a precizat Voinea Ungureanu.

Pâine de casă coaptă pe vatră
Producătorul de pâine „Talpoş”, din Tăşnad, frecventează piaţa din centrul oraşului de la deschiderea ei. Vinde  pâine coaptă pe vatră, în cuptor de cărămidă, din fâină de grâu fără conservanţi sau amelioratori. Sătmărenii au făcut coadă la standul cu pâine. Ei au spus că mirosul şi gustul acestei pâini le aminteşte de cuptorul de pâine din casa bunicilor. „De când vin la Satu Mare cumpăr pâine de fiecare dată. Este foarte bună şi gustoasă. Eu aşa pâine mâncam numai la bunica mea”, a explicat Eva Costescu. Producătorul fabrică pâine de un kilogram şi 300 de grame, pe care o vinde cu 3 lei. „Piaţa merge foarte bine. Venim săptămânal de la 60 de kilometri depărtare. Noi vindem pâinea la preţ de producător şi asta le convine oamenilor. În plus, e mult mai sănătoasă”, a spus Laura Maier, reprezentantul firmei. 
Şi standurile cu preparate din carne de casă şi brânzeturile tradiţionale au avut succes la cumpărători. Oamenii au cumpărat în cantităţi mari caşcaval, cârnaţi de casă afumaţi, telemea de vacă, brânză de burduf la preţuri de producător.

Declaraţie:Preferăm să vindem aici, pentru că în magazine produsele noastre au adaosuri mari. Lumea apreciază calitatea produselor şi se întorc la noi“. Ioan Andrişca, producător „Primalact”. 


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite