Proces fulger și condamnare cu suspendare pentru fostul șef ARR Nicolae Jurj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Jurj a fost condamnat după o lună și o zi de la flagrantul organizat de DNA
Nicolae Jurj a fost condamnat după o lună și o zi de la flagrantul organizat de DNA

Nicolae Jurj a recunoscut acuzațiile de luare de mită și trafic de influență și nu a contestat nicio probă a procurorilor DNA. Fostul șef ARR a beneficiat astfel de un proces rapid și de reducerea cu o treime a pedepsei.

Nicolae Jurj (40 de ani), fostul șef al Autorității Rutiere Române (ARR) Satu Mare a fost condamnat de magistrații Tribunalului Satu Mare la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată și la șase luni de închisoare pentru trafic de influență, pedepse contopite. Tribunalul a mai decis ca Jurj să restituie sumele încasate drept mită.
Nicolae Jurj a fost denunțat de patronul unei societăți de transport din Carei și prins în flagant de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în timp ce încasa 2500 de lei mită, în data de 18 noiembrie. Procurorul DNA Marius Iancu a declarat că procesul a fost scurt întrucât Jurj și-a recunoscut fapta și nu a contestat probele depuse la dosar. Fostul șef ARR a fost pus în libertate luni, la pronunțarea sentinței, după 31 de zile petrecute în arest. La instrumentarea dosarului, procurorii DNA au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Mită cu repetiție
Nicolae Jurj a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență. Acesta a fost prins în flagrant vineri, 18 noiembrie 2011, de procurorii DNA, în timp ce primea 2.500 lei de la un denunțător, patronul unei societăți de transport din Carei. Șeful ARR solicitase suma pentru a intereveni pe lângă funcţionari din Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, pentru ca aceştia să favorizeze firma la momentul efectuării unui control de specialitate. Jurj a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în 19 noiembrie, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea lui pentru 29 de zile.

CITEȘTE AICI <<EXCLUSIV Satu Mare: Șeful ARR „circula“ mita pe filiera PDL>>

Potrivit DNA, Nicolae Jurj i-a mai pretins bani aceluiaşi om de afaceri din Carei. Acuzarea a arătat că în lunii mai 2011, Jurj i-a cerut 2.500 lei pentru ca subordonaţii săi să nu-i controleze firma. Din suma pretinsă, Nicolae Jurj a încasat 2.000 lei. Câteva zile mai târziu, Jurj a mai solicitat de la un colaborator al omului de afaceri o cantitate de motorină sau conteravaloarea combustibilului, 1.000 de  lei. În total, de la începutul anului, Jurj a pretins de la patru administratori ai unor societăţi de transport 8.500 de lei, din care a primit 3.000 lei, 500 euro şi 400 litri de motorină (echivalentul a 2.000 lei) pentru a nu dispune controale la societăţile deținute de aceștia.
Amator de „păcănele”
Nicolae Jurj a fost numit director la ARR Satu Mare pe filiera PDL în mai 2009, după ce a reunțat la funcția de consilier local al municipiului Carei. Subalternii săi din ARR afirmă că Jurj era un împătimit al jocurilor de noroc, fiind văzut adesea în localuri cu aparate de poker. Conform declarației de avere postate pe site-ul ARR, Nicolae Jurj deține un WV Passat achiziţionat în 2003, iar soţia lui are un apartament de 160 metri pătraţi, obținut prin moștenire. Soţii Jurj dețin în patru conturi din țară 35.500 de lei, 5.500 euro într-o bancă din străinătate și au datorii de 39.000 de lei pentru două credite bancare contractate la BCR și Banc Post.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite