Satu Mare: Primul caz suspect de gripă porcină a fost infirmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Primul caz suspect de gripă porcină a fost infirmat
Satu Mare: Primul caz suspect de gripă porcină a fost infirmat

Preotul sătmărean suspect de gripă, după ce s-a întors din Israel, a suferit o simplă răceală. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare au distribuit personalului medical din spitale sute de măşi şi mănuşi de protecţie.


Sătmărenii pot să răsufle liniştiţi după ce primul caz suspect de gripă porcină, de pe raza judeţului Satu Mare, a fost infirmat. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare spun că au sosit analizele de la laboratoul Cantacuzino din Bucureşti, iar rezultatele sunt îmbucurătoare pentru populaţie. „Nu se confirmă prezenţa virului AH1N1. Rezultatele sunt negative“, a declarat Lidia Tămaş, specialist epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Sătmăreanul suspectat de gripă este un preot care s-a întors recent dintr-un pelerinaj din Israel. „Preotul a răcit şi pentru că a vrut să verifice despre ce este vorba, a venit de bună voie la Spitalul de Boli Infecţioase. I s-au recoltat probe, iar persoana a fost izolată la domiciliu“, a declarat directorul DSP, Dorel Coica.
Cu toate acestea, în cursul zilei de ieri s-au dostribuit sute de măşti şi mănuşi personalului medical din Spitale, iar în perioada imediat următoare şi medicii de familie vot fi dotaţi cu aşa ceva. La spitale s-au luat măsuri stricte în ceea ce priveşte regimul de vizite, fiind permisă intrarea unui singur aparţinător al bolnavului. „Recomndăm populaţiei să evite aglomeraţie şi mai ales să nu treacă graniţa cu Ucraina. Cel mai bine ar fi să se închidă, o perioadă, graniţa cu Ucraina“, a spus Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.


„Ne temem de acest virus. Oamenii mor. Voi purta mască dacă este nevoie. Eu muncesc la o fermă în Austria şi voi vedea ce măsuri se iau acolo“ Mircea Struţi (30) antreprenor


Măsuri drastice

În cursul zilei de ieri s-au distribuit sute de măşti şi mănuşi personalului medical din Spitalele Judeţene. „Ieri am făcut un control şi am constat că toată lumea poartă măştile. Am primit de la aceştia şi lista cu stocurile. Situaţia este sub control“, a mai spus Lidia Tămaş.
La unităţiile de primite urgenţe se face un triaj al tuturor pacienţilor, tocmai pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului noii gripe. „Fiecare unitate sanitară are un plan de prevenţie“, a mai spus directorul Dorel Coica. În ceea ce priveşte măsura de carantină, doar secţiile de obsetrică, nou-născuţi şi tepapie intensivă sunt în regim de carantină. S-au luat măsuri stricte în ceea ce priveşte regimul de vizite, fiind permisă intrarea unui singur aparţinător al bolnavului. În perioada imediat următoare, toţi medicii de familie şi asistenţii vor primi astfel de măşti.


Mi-e frică de acest virus. Sunt vânzătoare şi vin în contact cu multă lume. Am o mască, costă doar 1 leu. O port când sunt în apropierea multor oameni“ Karasi Bea (20) vânzătoare.



Sătmărenii caută măştile de protecţie în farmacii
Multe dintre farmaciile sătmărene au rămas fără măşti, solicitate la maxim de populaţie. Liviu Bretean, farmacist la „Panax“ spune că ieri a avut multe cereri. „Oamenii vor să cumpere, însă nu am mai avut pe stoc. Tocmai din aceste motive, am comandat alte 200 de astfel de măşti“, a declarat Liviu Bretean.  La farmacia Sensi Blue, o clasă de 20 de elevi şi-au achiziţionat ieri măşti, iar la scurt timp, un grup de ucrainieni au golit stocul.

Nu mi-e frică de gripa nouă. Nu aş purta mască. De ce să ne panicăm şi să trăim cu teamă. Fiecăruia i se va întâmlpa ce îi este sortit“ Vancsa Istvan (45) antreprenor

image
image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite