Satu Mare: Primul caz confirmat de gripă porcină în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Primul caz confirmat de gripă porcină în judeţ
Satu Mare: Primul caz confirmat de gripă porcină în judeţ

A fost confirmat primul caz de gripă porcină în judeţul Satu Mare. Este vorba destre un şofer de tir, în vârstă de 37 de ani care s-a întors recent din Italia. Acesta se pare că a contaminat gripa nouă pe traseu şi a introdus-o în ţară prin vama vestică a României.


A fost confirmat primul caz de gripă porcină în judeţul Satu Mare. Este vorba destre un şofer de tir, în vârstă de 37 de ani care s-a întors recent din Italia. Acesta se pare că a contaminat gripa nouă pe traseu şi a introdus-o în ţară prin vama vestică a judeţului.
„Bărbatul acuza simptome specifice virusului AH1N1 încă pe traseu. A intrat în data de 3 noiembrie 2009 în Timişoara şi pentru că nu se simţea bine s-a prezentat la un spital din municipiu. Acolo i s-au recoltat probe de sânge care au fost trimise laboratorului Cantacuzino din Bucureşti“,  a declarat doctorul Dorel Coica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Bărbatul a refuzat încă din prima clipă internarea în spital.Acesta a intrat în Satu Mare sâmbătă dimineaţa şi a fost izolat la domiciuliu. Aseară, DSP Satu Mare a primit confirmarea prezenţei virusului AH1N1 în judeţ.

A intrat în contact cu 15 persoane

O echipă de epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare s-a deplasat, în această dimineaţa la locuinţa bărbatului, unde au luat primele măsuri. Cei doi copii, soţia şi şoferul de tir au fost izolaţi la domiciliu. De asemenea, în urma unei prime anchete, bărbatul a intrat în contact cu 15 persoane. „Se vor preleva probe de la contacţi şi urmează să stabilim dacă au contactat virusul“, a mai spus Dorel Coica. În prezent, cei doi copii sunt ţinuţi acasă, nefiindu-le permis accesul în şcoală.

Bărbatul se simte bine

Din cele declarate de reprezentanţii DSP Satu Mare, bărbatul a contactat o formă uşoară a virusului AH1N1. „Nu a făcut febră, starea lui de sănătate este bună“, a spus Lidia Tămaş, epidemiolog în cadrul DSP Satu Mare.  El a urmat şi o medicamentaţie proprie, care a dat rezultate. „Este pe calea cea bună. A luat tratament antitusiv, specifice gripei normale“, a mai spus Coica. De asemenea, acesta recomandă persoanelor să nu se panicheze, pentru că nu sunt motive. „Trebuie să evite aglomeraţia, transportul în comun, sălile de spectacole. Dacă prezintă simptome respiratorii, trebuie să se prezinte la medicii de familie pentru consult“, a spus Coica.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite