Primesc în gazdă contra plăţii întreţinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza datoriilor acumulate la întreţinere sau a incapabilităţii de plată, familiile cu venituri mici au ajuns să-şi împartă locuinţa cu străinii. Tot mai muţi sătmăreni primesc în gazdă familii, elevi sau studenţi care să îi ajute la plata întreţinerii. Mai ales că, pe timpul iernii facturile la utilităţi cresc simţitor.

În ultima vreme, atât pe internet cât şi în rubricile de mică publicitate ale ziarelor locale se regăsesc tot mai multe anunţuri prin care se caută familii sau elevi pentru găzduire. Facturile aproape dublate la utilităţi în această iarnă geroasă i-au obligat astfel pe unii sătmăreni cu venituri modeste sau de subzistenţă să ia pe cineva în gazdă pentru a le putea plăti şi a nu acumula datorii.

Este şi cazul familiei Botoş, care locuieşte în zona Spitalului Judeţean nr. 1 într-un apartament cu trei camere.  Anul trecut, din cauza restructurărilor, capul familiei şi-a pierdut locul de muncă, iar acum este taximetrist şi lucrează cu ziua. Din cauza faptului că nu îşi mai puteau plăti facturile de întreţinere, familia Botoş a hotărât să ia o fată sau două în gazdă. Pe perioada iernii, facturile familiei Botoş treceau de 700 de lei, pentru plata gazului metan consumat, a curentului electric şi a apei.  „Nu am avut ce să facem, cum să ne descurcăm altfel. În luna noiembrie, am publicat un anunţ în ziar şi am luat două fete de liceu în chirie, care ne plătesc lunar câte două sute de lei fiecare. Nu e mult, dar măcar ne plătim o bună parte din întreţinere cu aceşti bani“, ne-a spus Ioan Botoş, în vârstă de 41 de ani.

Un alt caz similar este al Biancăi, care, locuieşte în cartierul Micro 16 într-un apartament cu două camere. În urma anunţului dat la rubrica de mica publicitate a unui ziar local, a reuşit să ia în gazdă o studentă cu care împarte cheltuielile. „Am luat o studentă în gazdă ca să îmi pot plăti întreţinerea. Cheltuielile le împărţim în două, iar ea îmi mai dă câte 50 de euro lunar“, ne-a spus Bianca.

Chirii la jumătate de preţ
Faţă de anii trecuţi, preţurile chiriilor au scăzut la jumătate. Criza economică şi-a spus cuvântul, iar chiria pe un apartament utilat complet variază între 100 şi 300 de euro. Avem mulţi sătmăreni care îşi dau în chirie locuinţele, iar în această perioadă de criză se caută chiriile care nu depăşesc 100 de euro“, ne-a spus Andrea Sabău, agent imobiliar. Oamenii care aleg să locuiască împreună cu chiriaşii lor nu apeleză, în general, la serviciile unei agenţii imobiliare, ci işi cauta direct chiriaşii, prin anunţuri de mică publicitate.

Citat: În această perioadă de criză se caută chiriile care nu depăşesc 100 de euro Andrea Sabău, agent imobiliar

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite