Primarul de patru stele din comuna Crucișor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florinel Andreica este cel mai longeviv primar din județul Satu Mare. Aflat la cel de-al cincilea mandat, Florinel Andreica conduce comuna Crucișor de două decenii.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Florinel Andreica (57 de ani) este cel mai longeviv primar din județul Satu Mare. Conduce satele Crucișor, Iegheriște și Poiana Codrului de 20 de ani și nu a pierdut nici un mandat. Edilul este primul din județ care a aprins flacăra de gaz în Crucișor și a încheiat procesul de retrocedare a  terenurilor. Activitatea sa de primar din cei 20 de ani a fost răsplătită, în anul 2008, cu o diplomă de excelență și trofeul „Primar de 4 stele“ din partea Asociației Comunelor din România.

Pe data de 10 ianuarie 1990, la doar 37 de ani, Florinel Andreica a fost instalat de săteni în funcția de primar al comunei Crucișor. Dintr-un modest șef de atelier la fabrica de sticlă din Poiana Codrului a ajuns să conducă destinele a peste 3.000 de oameni din trei sate așezate la poalele Codrului, Crucișor, Iegheriște și Poiana Codrului. După Revoluție oamenii l-au scos din fabrică pe brațe și l-au așezat în fotoliul de primar. „Primele două mandate le-am primit de la cetățeni, ca să spun așa. M-au ales pe mine pentru că la fabrică mă certam cu șefii și directorii din acea vreme pentru drepturile lor. Țineam cu oamenii. Acesta cred că este motivul pentru care m-au ales“, a declarat primarul.

Primul primar care a aprins flacăra de gaz la sate
Și-a început mandatul fără iluminat public în cele trei sate, cu străzi catastrofale, pline de noroi, cu asistență medicală precară. Este una dintre personalitățile care a schimbat decisiv fața celor trei sate, prin introducerea rețelelor de gaz, apă, canalizare și iluminat public și înființarea de puncte medicale. La ora actuală locuitorii din cele trei sate au propriul dispensar, spații de joacă, săli de sport în plin proces de construcție și străzi asfaltate sau pietruite. „Gazul l-am introdus în anii 1991-1992. Pentru că bugetul local de atunci era la fel de sărac ca acum am adunat bani de la oameni. Nu existau bani pentru investiții. Poiana Codrului și Iegheriște au fost primele sate din județ unde, la începutul anilor 90, s-au aprins primele flăcări de gaz. În anii 93-94 a urmat și satul Crucișor“, a mai precizat primarul. În perioada 2005-2007 a fost finalizată și rețeaua de apă și canalizare. La început de mandat, cele trei sate erau racordate la vechea rețea de telefonie printr-o centrală manuală din Poiana Codrului.

Cercetat pentru furt
Pe perioada celor 20 de ani de mandate Florinel Andreica nu a fost scutit de probleme. Poliția Transporturi Feroviare i-a întocmit dosar penal pentru furt. „Am luat câteva bucăți de platforme de la niște vagoane vechi, lăsate în paragină peste 20 de ani, cu care am construit cinci poduri solide în două sate. La aproximativ o lună Poliția s-a autosesizat și mi-a întocmit dosar penal. M-am plimbat pe la Tribunal vreo trei luni însă am reușit să le demonstrez că am făcut totul în interesul cetățenilor“, susține edilul.     

Primar gospodar
Oamenii din cele trei sate păstorite de Florinel Andreica au numai cuvinte de laudă la adresa lui. „E un bun gospodar. Muncește de dimineața până seara. Tot ce a realizat, atât pentru săteni cât și pentru familia sa, a realizat numai prin muncă. Își suflecă mânecile și se pune la sapă cu orice om de rând“, spune Viorel Crișan, un localnic din Crucișor. Și tinerii sunt de partea primarului mai ales că acesta joacă fotbal alături de ei. „Să mai fie primar încă 20 de ani. Acuma ne construiește sală de sport. Își dă interesul și pentru tineri“, susține Cătălin Pop, de 22 de ani.   

Florinel Andreica își va încheia actualul mandat în anul 2012 în luna iunie. La începutul lunii aprilie a primit decizia de pensionare însă are de gând să mai candideze și pentru cel de al șaselea mandat.

Fabrica de sticlă a intrat în insolvență anul trecut
Fabrica de sticlă de la Poiana Codrului, cea care a dat primarul celor trei sate, a intrat în insolvență în luna decembrie anul trecut. Cei peste 990 de muncitori care au mai rămas după revoluție au intrat în șomaj. În perioada socialismului, fabrica avea 1.650 de angjați, mai bine de jumătate din populația celor trei sate muncind în fabrică. 12 firme din America și multe altele din Germania, Franța și Italia exportau pahare, candelabre, prisme, abajoare  sau sticlă de ambalaj de la Poiana Codrului. „Fabrica era singurul loc din zonă unde oamenii se puteau angaja. Salariile erau mari la acea vreme. Un muncitor câștiga câte 4.000-4.500 de lei dar și munca era grea. Suflătorii lucrau la 1.200 de grade iar la bandă erau 400 de grade Celsius. Erau condiții grele de lucru. Din păcate comunitatea nu beneficia de banii din exportul produselor deoarece totul se ducea la întreprinderile de comerț exterior“, a mai spus primarul Andreica.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite