Primarul Iuliu Ilyes: „Legea câinilor comunitari va genera un scandal internațional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maidanezii vor fi ținuți în adăpost 30 de zile, după care vor fi eutanasiați
Maidanezii vor fi ținuți în adăpost 30 de zile, după care vor fi eutanasiați

Reprezentanții Asociației pentru Protecția Animalelor „FreeLife” Satu Mare, care a demarat, în luna septembrie, în parteneriat cu Primăria Satu Mare și medicii veterinari, un program de sterilizare a câinilor comunitari, critică resemnați noua lege, care pune problema eutanasierii câinilor comunitari în brațele edililor locali.

Noua lege adoptată ieri prevede ca decizia privind eutanasierea câinilor să fie lăsată la latitudinea edililor locali, care vor trebui să hotărască soarta lor prin hotărâri de consiliu local.
Critici la unison
„Am urlat degeaba până acum, dar n-avem ce face, legea e lege. Vom încerca, pe cât posibil, să devansăm termenele stipulate de actul normativ. Vom steriliza câinii din adăpost înainte de trecerea a 30 de zile și îi vom repune pe stradă, pentru a evita eutanasierea, în cazul în care la nivel local se va lua această decizie” a declarat Carmen Frățilă, vicepreședintele Asociației de Protecția Animalelor FreeLife Satu Mare. 
CITAT Carmen Frățilă, vicepreședintele FreeLife: „Am urlat degeaba!”
Primarul Iuliu Ilyes a criticat și el noul act normativ, pe care l-a apreciat drept „oglinda lipsei de răspundere a parlamentarilor”. „Trebuia o lege dură, care să fie aplicabilă și în mediul urban, și în cel rural. Nu ai concept de câini comunitari la țară și de acolo vin câinii la oraș și ne fac inutilă sterilizarea. Sterilizăm unul, vin alții doi și-i iau locul” afirmă Iuliu Ilyes.
CITAT Primarul Iuliu Ilyes: „Vom deveni în presa internațională primarii care-și omoară câinii”
Primarul nu a exclus posibilitatea ca autoritățile locale să recurgă la măsuri drastice, cel puțin temporar, pentru a diminua numărul comunitarilor. „Se pot lua măsuri exceptionale, eutanasiere, doi sau trei ani. O să iasă un scandal mare pentru că nu avem bani să ținem ani de zile câini în azile, până mor de moarte naturală. Nici n-avem azile. Vom deveni în ziare, în presa internațională, primarii care-și omoară câinii, dar dacă nu se sterilizează câinii și la sate, degeaba lucrăm noi la oraș pe problema asta. N-am văzut formula în care a fost adoptată, dar problema asta nu era rezolvată în proiectul de lege” a apreciat primarul Ilyes. 
Avem 800 de câini comunitari în oraș
Potrivit legii, adăposturile ar trebui să asigure patru metri pătrați pentru fiecare câine, însă la adăpostul din localitatea Dara, deținut de firma Mixt Service, sunt aproximativ 20 de cuști, cu câte cinci câini ținuți în șapte metri pătrați. FreeLife estimează că în orașul Satu Mare există în prezent aproximativ 800 de câini comunitari. Capacitatea maximă a adăpostului de la Dara este de 100  de câini.
„În momentul de față, media la sterilizare este de un câine zilnic, aproximativ 30 lunar, am sterilizat în patru luni vreo 120. Vă traduc. În ritmul ăsta, la fiecare câine pe care reușim noi să îl sterilizăm, alți trei ar putea fi eutanasiați la adăpost pentru că <<le-a sunat ceasul>>. Ne vom concentra eforturile pe sterilizarea câinilor din adăpost pentru a preveni uciderea lor” a declarat Frățilă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite