Satu Mare: Primarul din Odoreu vrea sa plătească facturile la curent din gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Primarul din Odoreu vrea sa plătească facturile la curent din gunoi
Satu Mare: Primarul din Odoreu vrea sa plătească facturile la curent din gunoi

Unul dintre cele mai ecologice şi moderne proiecte de ardere a deşeurilor ar putea fi implementat la Odoreu. Proiectul a fost prezentat prefectului şi primarilor din judeţ la începutul acestei săptămâni.

Primarul din Odoreu, Dumitru Pop, intenţionează să reducă din cheltuielile localnicilor la plata facturilor de curent prin înfiinţarea unei fabrici de incinerare a deşeurilor menajere. În urmă cu aproximativ un an, patronul firmei SC Estimatus SRL din Timişoara, Vasile Bordâncă, i-a prezentat primarului un proiect de realizare a unei fabrici de incinerare a deşeurilor care ar scăpa judeţul de gunoi şi ar aduce beneficii localnicilor.

Pe lângă acestea s-ar crea noi locuri de muncă iar cetăţenii ar putea beneficia de o micşorare la plata facturilor la energia electrică din profitul de 20% pe care firma se angajează să-l cedeze administraţiei locale în urma concesionării terenului. Patronul pretinde doar un teren de până la 8 hectare unde să instaleze fabrica iar edilul comunei susţine că are acest spaţiu. “Am identificat terenul. Avem câteva hectare de păşune comunală care pot fi folosite în acest scop” a declarat primarul.

Aproximativ 200 tone de gunoaie arse zilnic

Investiţia firmei timişorene se ridică la aproximativ 85 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene şi din buget privat. Zilnic fabrica ar distruge ecologic 200 tone de deşeuri pe care le-ar transforma în energie electrică. “Procedura este simplă. Gunoiul este colectat de la cetăţeni, transportat la fabrică şi descărcat într-o cuvă. Din acel moment nu se mai vede nimic. Totul dispare în cel mai ecologic mod. Gunoiul este supus unei temperaturi de peste 200 de grade care îl transformă în brichete de cărbune. Acest cărbune este supus unor procese tehnologice din care se obţine la final gaz, iar cu gaz we obţine electricitate. Zgura obţinută din arderea gunoiului este folosită la drumuri” a declarat Vasile Bordâncă.

Completare la proiectul Consiliului Judeţean

În opinia primarului din Odoreu acest proiect poate fi o completare la proiectul regional de colectare şi depozitare a deşeurilor lansat de Ministerul Mediului şi care va fi implementat la Doba. “Pe lângă cele şapte centre de colectare care vor fi amenajate în judeţ trebuie să existe şi un loc unde să fie distruse aceste gunoaie” a mai spus Dumitru Pop. Primăriile din judeţ ar trebui să rezolve problema colectării şi a transportului deşeurilor la fabrica din Odoreu. Dumitru Pop i-a prezentat proiectul directorului de la Florisal, Vasile Puşcaş,  însă acesta nu a fost prea încântat.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite