Satu Mare: Primării ameninţate de Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Primării ameninţate de Garda de Mediu
Satu Mare: Primării ameninţate de Garda de Mediu

Administraţia locală din zona rurală nu a reuşit încă desfinţarea celor 122 de gropi de gunoi din judeţ. Cu mai puţin de nouă zile înaintea termenului limită, majoritatea primăriilor din judeţ nu au reuşit închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi.

Până la data de 16 iulie, primarii din judeţ au obligaţia de a închide cele 122 de gropi de gunoi din judeţ, să ecologizeze aceste zone de depozitare şi să găsească soluţii pentru transportul deşeurilor colectate în gropi ecologice autorizate. La mai puţin de nouă zile de la termenul limită, majoritatea primăriilor din judeţul Satu Mare nu au reuşit închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi.
Mai mult, doar o mică parte dintre aceştia au încheiat contracte cu firma locală de salubrizare, Florisal. „Este o problemă complexă. Deocamdată, forţate, puţine primării au venit să încheie contracte pentru a putea transporta deşeurile menajere la groapa de gunoi din Satu Mare”, declară Vasile Puscaş, directorul Florisal.

Doar două rampe autorizate

Singurele gropi de gunoi autorizate în judeţ până la data de 16 iulie 2010 sunt cele din municipiul Satu Mare şi oraşul Tăşnad. Anton Robel, directorul Gărzii de Mediu Satu Mare, ameninţă primăriile cu amenzi consistente în cazul în care aceştia nu respectă termenul de închidere a gropilor de gunoi. „Începând cu data de 17 iulie vom efectua controale în întreg judeţul şi vom aplica amenzi celor care nu au respectat dispoziţiile locale de închidere a gropilor de gunoi”, mai spune Anton Robel.

Nu au bani nici de iluminatul public

Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, declară că există în derulare un proiect pentru un punct de colectare regională a deşeurilor. „Este vorba despre un proiect al managementului deşeurilor din judeţul Satu Mare, în valoare de 20 de milioane de euro. Este posibil să finalizăm proiectul în circa un an”, spune Csehi Arpad.
Pe de altă parte, primarul Iuliu Ilyes spune că reglementările cu privire la transportul gunoiului în depozite autorizate trebuiau însoţite de finanţări.
„Degeaba sunt ameninţaţi primarii, unii nu au bani nici pentru iluminatul public. Este o problemă naţională, însă până la finalizarea lucrărilor la Staţia Regională de Depozitare, actuala groapă de gunoi din municipiu va prelua transporturile de deşeuri colectate din judeţ”, declară primarul municipiului Satu Mare Iuliu Ilyes. Altfel, reprezentanţii Drusal Baia Mare declară că este puţin probabil să încheie contracte cu primăriile din judeţul Satu Mare, atât timp cât de abia pot face faţă cererilor de preluare a gunoiului menajer venite din partea primăriilor din Maramureş. „Am primit cereri din partea unor primării din Satu Mare, dar nu am încheiat nicun contract”, afirmă Valer Simon, directorul Drusal Baia Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite