Primăria Satu Mare plăteşte pentru gropi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii sătmăreni chetuie sume considerabile pe avariile cauzate de gropi
Şoferii sătmăreni chetuie sume considerabile pe avariile cauzate de gropi

Anul trecut, patru şoferi sătmăreni au primit despăgubiri de la Primărie după ce şi-au avariat maşinile în gropi. Prin firmele de asigurare, în baza unei poliţe CASCO, dar şi prin procese individuale, cei care intentează proces îşi pot recupera daunele provocate de gropile din oraş.

„Top 10 cele mai mari gropi din ţară“

„Adevărul de Seară“ şi „Europa FM“ lansează o campanie pentru a identifica cele mai mari gropi din România. Până în 10 martie, vom face, cu ajutorul cititorilor, un inventar al gropilor din toate oraşele ţării. Dacă ştiţi o groapă uriaşă, nu ezitaţi să ne contactaţi. Scrieţi-ne un e-mail pe adresa satumare@adevarul.ro, povestiţi-ne unde este groapa, ce bătăi de cap v-a dat sau cum v-aţi stricat maşina în ea, iar noi o vom înscrie în concursul naţional, nu înainte de a afla ce măsuri vor lua autorităţile pentru a ne scăpa de ea.

În ultimii ani, firmele de asigurare au recupat de la Primăria Satu Mare zeci de mii de lei ca despăgubiri pentru daunele pe care le-au provocat gropile şoferilor care au poliţe de asigurare Casco.

Şoferii cer zeci de mii de lei

Pe parcursul anului 2009, la Serviciul juridic din cadrul Primăriei Satu Mare au fost înregistrate 19 dosare întocmite de firmele de asigurare pentru a recupera daunele provocate autoturismelor de drumurile din oraş. „Pentru cele patru dosare soluţionate anul trecut, dar în cazul cărora accidentele au avut loc în anii precedenţi, s-au achitat 5.000 de lei. Sumele solicitate în cauzele aflate pe rolul instaţelor sunt de câteva zeci de mii de lei“, declară Mihaela Racolţa, şeful Serviciu juridic din cadrul Primăriei Satu Mare. Timpul lung de soluţionare a cauzelor este descurajant în aceste situaţii. Nu însă şi pentru asiguratori.

În unul dintre procesele soluţionate în defavoarea municipalităţii, firma reclamantă, Astra SA, a obţinut suma de 3.500 de lei cu titlu de pretenţii, dar şi plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 840 de lei. Incidentul s-a produs pe strada Fabricii, unde un şofer sătmărean a intrat cu Mercedes-ul într-o groapă mare, moment în care şi-a avariat cauciucurile şi jenţile de la roţile din faţă. Procesul a avut opt termene şi a durat aproape un an.
Într-o altă cauză, aflată încă pe rol, firma de asigurare solicită municipalităţii plata sumei de 649 de lei, contravaloarea despăgubirilor pentru un şofer sătmărean care şi-a avariat maşina pe Drumul Careiului, în octombrie 2007. „Trebuiesc îndeplinite toate condiţiile, iar asiguratorii cheamă în instanţă administratorul drumului, respectiv municipalitatea“, afirmă Felicia Chiriac, directorul Astra Satu Mare.

Se pot recupera banii şi fără Casco

Directorul Automobil Clubul Român (ACR) Satu Mare, Szeleti David,  declară că pagubele provocate de starea proastă a carosabilului, de lipsa gurilor de canal sau semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor se pot recupera şi fără poliţa de asigurare Casco. „Trebuie probat în faţa instanţei faptul că groapa respectivă este cauza directă a producerii unor defecţiuni la autoturism. Respectiv, se face o expertiză auto cu material fotografic prin care să se facă legătura dintre starea carosabilului şi pagubele provocate şi, împreună cu factura de la service-ul auto, se poate chema în instanţă Primăria pentru recuperarea daunelor”, spune directorul ACR Satu Mare.
Concret, firmele de asigurare au profitat de prevederile OUG 43/1997 şi ale OUG 195/2002 prin care se stipulează că administrarea drumurilor de interes local se asigură de către consiliile locale.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite