Prima intervenţie de chirurgie vasculară la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia chirurgicală a avut loc, duminică, la ora 14, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare
Intervenţia chirurgicală a avut loc, duminică, la ora 14, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare

Noul Compartiment de Chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost „inaugurat“ printr-o operaţie reuşită. La Satu Mare a avut loc prima intervenţie chirurgicală care a făcut fericită o tânără de  25 de ani, din Bucureşti.

Intervenţia chirurgicală a avut loc, duminică, la ora 14, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, echipa fiind formată din prof. dr. Galajda Zoltán, asistat de Dr. Barabasi Alexandru, şef secţie Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Papp Csaba, medic anestezist la Clinica Universitară Debrecen, Ungaria - Chirurgie Cardiovasculară, Mihaela Petricean, asistenta şefă a Blocului Operator, Lizak Noemi, asistentă A.T.I. şi Kovacs Gyongyi, infirmieră.
Pacienta Măgura Alexandra, din Bucureşti, a fost operată în noiembrie 2010, la Clinica Universitară din Debrecen de către Prof. dr. Galajda Zoltán, pentru o malformaţie congenitală a valvei mitrale cu o mare insuficienţă consecutivă a acestei valve. Întrucât Alexandra era în căutarea unui centru care i-ar fi putut garanta păstrarea propriei valve, având în vedere viitorul ei şi speranţa de a-şi întemeia o familie şi de a avea proprii copii, a ajuns la Debrecen, la prof dr. Galajda, medic cu o experienţă vastă în astfel de intervenţii.
Prof. dr. Galajda, de 50 de ani, originar din Bihor,  este renumit în această patologie, susţinând un curs de pregătire la Lisabona, având ca temă acest tip de operaţie.

Intervenţie dificilă

Potrivit specialiştilor,  intervenţia chirurgicală a Alexandrei a fost una laborioasă, având în vedere coexistenţa unei hipoplazii (subdezvoltare) a ventriculului stâng, a necesitat o intervenţie complexă cu menţinerea pacientei timp de o săptămână pe aparat de asistenţă circulatorie şi închiderea întârziată a toracelui, cu scopul de a da timp cordului de a se acomoda la noile condiţii de circulaţie – procedeu Bex.
Această operaţie complexă prevedea o intervenţie chirurgicală vasculară ulterioară, care era prevăzută în Debrecen. Întrucât la Satu Mare a luat fiinţă Compartimentul de Chirurgie Vasculară, care este dotat cu întreaga aparatură necesară intervenţiei şi a monitorizării bolnavului, intra şi post operator, din motive evidente financiare – gratuite, finanţată de Casa de Asigurări de Sănătate, pacienta Alexandra Măgura a fost operată la SJU Satu Mare de către echipa de medici condusă de acelaşi doctor de la Debrecen, prof. dr. Galajda Zoltan.

Prezentă la conferinţa de presă, la trei zile după operaţie

Reuşita medicilor a fost făcută public, azi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a luat parte şi pacienta. Aceasta s-a declarat extrem de mulţumită de modul în care a decurs operaţia, respectiv de buna coordonare privind modalitatea de recuperare.

Prof. dr. Galajda Zoltán şi-a felicitat pacienta pentru curajul de care a dat dovadă, spunând totodată că este o fire energică, iar pe timpul şederii ei la Satu Mare a reuşit să facă ordine prin compartiment. „Operaţie era programată pentru Debrecen, însă în condiţiile în care s-a deschis acest acest Compartiment de Chirurgie Vasculară la Spitalul Judeţean Satu Mare, echipa de medici s-a mutat aici. Mai mult decât atât, Alexandra a beneficiat de o operaţie efectuată în mod gratuit, costurile fiind suportate de Casa de Asigurări de Sănătate“, a declarat prof. dr. Galajda Zoltán.
De asemenea, specialistul în chirurgie vasculară a ţinut să precizeze faptul că la Satu Mare, pe acest compartiment, aparatura este aceeaşi ca la Debrecen. La conferinţa de presă a participat şi dr. Papp Csaba, medicul anestezist din Debrecen, stagiar în urmă cu 20 de ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
„Am aflat în ultima clipă că voi veni să operez la Satu Mare. Avem aceleaşi condiţii ca la Debrecen. Nu aş fi riscat niciodată viaţa pacientei mele. Ca şi sătmărean pot spune că mă mândresc cu o astfel de sală de operaţii“, a declarat medicul anestezist.
În prezent, pacienta Alexandra Măgura se află într-o stare perfectă de sănătate, nu mai necesită nici un fel intervenţii pe cord şi şi-a planificat nunta cu toate implicaţiile ei, pe 8 iunie 2013.
„Sunt foarte fericită, acum am şansa să duc o sarcină până la bun sfârşit“, a declarat tânăra. Şi dacă a reuşit să o facă cea mai fericită, prof. dr. Galajda Zoltán a acceptat invitaţia Alexandrei de a-i sta ca naş la nunta care va avea loc anul viitor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite