„Preotul cămătar“ din Culciu Mare a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După acuzaţiile de cămătărie şi înşelăciune aduse de enoriaşi, preotul Ioan Boja din Culciu Mare a fost suspendat pe durata cercetărilor. Preotul Ioan Boja este acuzat că a pus enoriaşii să-şi treacă bunurile pe nume său pentru a-i ajuta să obţină credite, iar apoi enoriaşii au rămas fără locuinţe.

Episcopia Română Unită cu Roma, Greo-Catolică de Maramureş, în subordinea căreia se află Parohia din Culciu Mare unde slujea preotul Ioan Boja, l-a suspendat din funcţie pe acesta, după scandalurile cu enoriaşii. Preotul este acuzat de cămătărie şi înşelăciune.
Încă din toamna anului 2009, ziarul „Adevărul“ a relatat despre scandalul dintre preot şi enoriaşi .
Ce s-a întâmplat de fapt
Preotul Ioan Boja (39 de ani) slujeşte la parohia din Culciu Mare, unde are aproximativ 150 de enoriaşi. Când nu se află în altar, preotul se ocupă de chestiuni cât se poate de lumeşti: ajută oamenii să obţină credite ipotecare.
Metoda de lucru este foarte simplă: preotul îi sfătuieşte pe enoriaşii care nu au venituri suficient de mari pentru accesarea unui credit consistent să treacă pe numele său proprietatea pe care o deţin. Apoi, ia creditul pe numele său şi, concomitent, îi împrumută pe aceştia cu diverse alte sume de bani. Când enoriaşii ajung în imposibilitatea de a plăti ratele la bancă sau datoriile către el, preotul îi execută silit.
Scandal la parohie
După aproape doi ani de scandal, enoriaşii revoltaţi au ieşit în faţa parohiei pentru a-şi cere drepturile faţă de preot. 15 oameni revoltați s-au „înarmat“ cu pancarte și au făcut scandal în faţa bisericii la mijlocul lunii august. Preotul speriat s-a urcat în maşină, însă nu a fost lăsat să plece, aşa că a intrat în Casa Parohială, unde s-a baricadat. Păgubiţii spuneau că nu se vor lăsa până nu-şi vor primi banii înapoi. Preotul Boja a luat bani împrumut în ultimii ani de la enoriaşi şi nu i-a mai returnat.
Parohia ia măsuri
Săptămâna trecută, vineri, Episcopia în subordinea căreia se află parohia a luat măsuri şi l-a suspendat din funcţie pe Boja. Acesta va fi înlocuit însă de protopopul Dumitru Roman. „Episcopia a instituit o comisie care analizează situația preotului din parohia Culciu Mare, iar concluziile cercetărilor vor fi făcute publice odată cu finalizarea lor. Pe de altă parte, preotul Ioan Boja a fost suspendat din funcția de paroh până la soluționarea cercetărilor“, se arată în comunicatul biroului de presă a Episcopiei.
În ceea ce priveşte litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată în care părintele este parte, Episcopia se abţine de la comentarii până la finalizarea lor.
Ioan Boja: „Eu sunt victima“
Preotul Boja a declarat că tot scandalul a pornit de la vărul său, Dănuţ Ardelean, pe care în urmă cu doi ani l-a ajutat cu un împrumut şi cu preluarea casei sale în acte. „El avea probleme de evaziune fiscală, fals în acte. Are 21 de dosare în fază de cercetare şi pe rolul diferitelor instanţe pentru afacerile ilegale de care s-a ocupat, iar acum înscenează şi aduce acuzaţii la adresa mea“, a declarat preotul Boja. El spune că va dovedi prin acte nevinovăţia lui şi vinovăţia lui Ardelean. „Nimic din ce s-a publicat în presă nu este adevărat. Eu nu am ajutat pe nimeni să-şi ia credite, cu atât mai puţin pe enoriaşii mei“, a mai spus preotul. Vărul preotului a relatat la momentul izbucnirii scandalului, ca el şi preotul au luat împreună un credit de 40.000 de euro, pentru care apartamentul pe care îl deţine a fost trecut pe numele lui Ioan Boja.
Referitor la suspendarea sa din funcţie, Boja susţine că el a cerut, de fapt, suspendarea, în 16 august, pe şase luni, pentru a-şi rezolva problemele cu vărul scandalagiu, iar opt zile mai târziu Episcopia acceptat cererea de suspendare. „Îmi voi rezolva problemele cum voi putea şi voi continua proiectele începute cu biserica şi comunitatea“, conchide preotul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite