Preoteasa Rodica Socolan a îmbrăcat preoţii din tot Ardealul - GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Socolan a creat peste 5000 de haine preoţeşti
Rodica Socolan a creat peste 5000 de haine preoţeşti

Preoteasa Rodica Socolan este cea mai experimentată croitoreasă de haine preoţeşti din România, conform unui studiu realizat de anuarul „Ortodox Market”. Femeia a croit şi brodat peste 5.000 de veşminte preoţeşti şi arhiereşti şi alte mii de garnituri pentru biserici şi mănăstiri din România, Franţa, Germania, dar şi din America.

Preoteasa Rodica Socolan a deschis atelierul de veşminte preoţeşti din cadrul Protopopiatului Ortodox din Satu Mare în urmă cu 23 de ani. Este sătmăreancă prin adopţie. „De origine sunt din Târnăveni, judeţul Mureş, însă în urmă cu 32 de ani m-am măritat cu un sătmărean. Timp de nouă ani am locuit cu soţul şi copiii la Oradea, iar în 1988 ne-am mutat la Satu Mare”, povesteşte femeia.
Rodica Socolan este soţia protopopului Sătmarului, Ioan Socolan. Cei doi sunt căsătoriţi de mai bine de 30 de ani şi au împreună patru copii. Cea mai mică fiică a lor, Rodica, este şi ea preoteasă, fiind soţia părintelui Gabriel Gorgan. Mama şi fiica lucrează împreună în atelierul de croitorie de şase ani.

Click pe imagini pentru mai multe fotografii cu preoteasa

Rodica Socolan a creat peste 5000 de haine preoţeşti Rodica Socolan a creat peste 5000 de haine preoţeşti
image

A învăţat de la o măicuţă
În urmă cu peste trei decenii, Rodica Socolan a învăţat croitorie şi broderie de la maica Eupraxia, care a deschis atunci, la Oradea, primul de atelier de veşminte preoţeşti din Transilvania. „Tot ce ştiu am învăţat de la maica Eupraxia, care acum este la o mănăstire din Franţa. Am început să croiesc haine preoţeşti în acel atelier, care pe vremuri era singurul din Transilvania. După ce ne-am mutat cu familia la Satu Mare, am deschis aici primul atelier de veşminte aparţinând Bisericii Ortodoxe”, îşi aminteşte preoteasa.
Spune că munca pentru hainele şi accesoriile bisericeşti este mult mai complexă decât cea pentru ţinutele obişnuite. „Am croit anual cel puţin 150 de veşminte, plus alte obiecte pentru biserici: haine pentru sfântul altar, epitafe, reverenzi şi tot ce înseamnă garnituri bisericeşti”, explică croitoreasa.
Printre miile de veşminte preoţeşti şi arhiereşti, cele mai însemnate şi importante lucrări sunt cele brodate pentru IPS Iustinian şi PS Iustin, IPS Teodosie de la Contanţa, PS Andrei de la Sibiu, dar şi veşmântul de întronizare al regretatului mitropolit al Clujului, Bartolomeu. Femeia spune că realizarea veşmintelor este mai mult decât o meserie, este o artă în care trebuie să pună mult suflet. „Cred că dacă nu aş pune suflet în fiecare bucată de material, veşmintele nu ar ieşi cum trebuie. Fiica mea, Rodica Gorgan, este cea care creează modelele, fiecare având ceva special şi unicat. Eu şi alte două angajate croim şi brodăm fiecare haină. Este o muncă migăloasă, dar merită”, se destăinuie artista.

Click pe poze pentru galerie foto cu atelierul veşmintelor


4.000 de lei, cel mai scump veşmânt
Pentru fiecare veşmânt preoţesc, în atelierul de pe strada Crasna se lucrează cel puţin o săptămână. Cea mai complexă lucrare a croitoreselor din Satu Mare este o mantie arhierească de 3,5 metri lungime şi 6 metri circumferinţă. Materialele pe care le folosesc provin din ţară sau din Grecia, iar broderiile se fac cu fire metalice şi cu mătase. Preţul unei ţinute preoţeşti porneşte de 600 de lei şi ajunge până la 2.000 de lei, în timp ce veşmintele înalţilor ierarhi pot costa chiar şi 4.000 de lei.

Atelierul unde preoteasa crează veşminte Atelierul unde preoteasa crează veşminte Atelierul unde preoteasa crează veşminte
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite