Satu Mare: Exclusiv Preot acuzat de cămătărie şi cercetat penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: <b>Exclusiv</b> Preot acuzat de cămătărie şi cercetat penal
Satu Mare: <b>Exclusiv</b> Preot acuzat de cămătărie şi cercetat penal

Părintele Ioan Boja este acuzat de instigare la fals şi înşelăciune. Superiorii preotului susţin că nu ştiau nimic despre problemele acestuia, însă vor demara o anchetă internă.

Un preot greco-catolic din Satu Mare este cercetat penal pentru instigare la fals şi înşelăciune. Dosarele 1897/p/ 2009 şi 2230/p/2009, pe numele lui Ioan Boja, preot care slujeşte la parohia din Culciu, judeţul Satu Mare, au fost înaintate - conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Camelia Borz - Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

„S-au aflat în cercetare la noi, ştiu că au fost trimise procurorului de la Parchet“, a declarat aceasta. Preotul Boja a rămas şi el surprins de existenţa celor două dosare. „Nici nu ştiam de ele, ştiu că neamurile mi-au făcut ceva plângeri. O să mă interesez să văd despre ce e vorba“, a declarat părintele Boja.

Acuzat de cămătarie

La fel de surprinşi au rămas şi superiorii acestuia de la Episcopia din Baia Mare.„Acum aud pentru prima oară de aceste dosare. Nu ştiam că are probleme. Trebuie să vedem şi noi despre ce este vorba şi să analizăm situaţia. Şi noi, la fel ca oricine, ne supunem legilor civile, dacă am greşit. În ceea ce priveşte legea bisericească, după anchetă vom stabili ce se va întâmpla cu părintele Boja“, a declarat vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice Baia Mare.

Preotul care slujeşte la biserica din Culciu Mare este acuzat de vărul său primar de cămătărie. „În iunie 2005 am hotărât să luam un credit împreună, de 40.000 de euro, garantând cu casa mea. Vărul meu, preotul Boja, m-a asigurat că poate scoate creditul numai dacă îmi trec casa pe numele lui, noi neavând venituri pentru a obţine creditul“, afirmă Daniel Ardelean. Acesta mai susţine că s-au înţeles ca, după cîteva luni, să rescrie casa pe numele său, însă nu s-a mai întâmplat.

„Am luat mai mulţi bani de la acesta, pentru care plăteam dobânzi uriaşe, până la 10.000 de lei pe lună. În iunie 2009, mi-a luat casa, maşini, bunuri“, susţine Dănuţ Ardelean, vărul primar al preotului. Dănuţ Ardelean, alături de soţie şi cei doi copii, a fost scos din casă, cu executorul judecătoresc, pe motiv că locuinţa îi aparţine preotului. „Mă ameninţă, mă urmăreşte. Am fost bun cu el până i-au plătit lunar dobânzi uriaşe. Acum se plimbă cu BMW-ul X3, toată ziua e pe la tribunale“, spune Ardelean.
Protul Boja susţine că nu este nimic adevărat, el încercând doar să-şi recupereze banii daţi împrumut.

Ioan Boja, preot:
„Nici nu ştiam de dosarele penale, ştiu că neamurile mi-au făcut ceva plângeri. O să mă interesez să văd despre ce e vorba“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite