Premieră: Film sătmărean, într-un festival internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edward Daubner şi Istvan Bessenyei sunt sătmărenii care au realizat un film artistic de festival
Edward Daubner şi Istvan Bessenyei sunt sătmărenii care au realizat un film artistic de festival

Un film artistic realizat la Satu Mare participă la Festivalul de Film , „Feţele Sărăciei“, din Ungaria, concurând cu peste alte 100 de creaţii din întreaga lume. „Crăciun Fericit“ realizat de sătmărenii Istvan Bessenyei şi Edward Daubner va fi proiectat duminică la Budapesta în cadrul festivalului care abordează tema sărăciei.

Proiecţia în cadrul Festivalul Internaţional de Film „Feţele Sărăciei“ a filmului artistic „Crăciun Fericit“, realizat de sătmărenii Istvan Bessenyei şi Edward Daubner, va avea loc mâine la cinematograful „Vörösmarty“ din Budapesta. Festivalul este la prima ediţie, fiind organizat de cu ocazia  „Anului european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale“, toate creaţiile din concurs având ca temă sărăcia. 

Filmul realizat de sătmăreni este mai mult decât povestea unui copil al străzii se arată în prezentarea producţiei participante la festival :  „Zilnic ne întalnim cu secvenţele din film şi tipologia personajelor. Acest film este mai mult decât povestea unui copil al străzii. Întrebările pe care le declanşează filmul sunt general valabile. Există cale de a ieşi din sărăcie, cerşetorie? Poate ajuta atenţia reciprocă şi sprijinul reciproc la păstrarea calităţii umane?“,menţionează site-ul festivalului www.szegenysegarcai.docuart.hu.

Dacă actorul Teatrului de Nord, Istvan Bessenyei, este la prima experienţă regizorală, Edward Daubner, director de imagine al filmului, a realizat mai multe documentare premiate în festivaluri de profil. „Rămâne de văzut cum va aprecia juriul abordarea noastră. Este deja o recunoaştere faptul că filmul a fost selectat în festival şi va fi proiectat în a treia şi cea mai importantă zi a evenimentului. Sperăm şi la un premiu, însă concurăm cu producţii în care s-au băgat bani serioşi“ spune Edward Daubner . Costurile producţiei cinematografice au fost acoperite exclusiv de cei doi sătmăreni. „Nu se pot estima costurile exacte ale producţiei noastre, însă le-am suportat din fondurile proprii. Am avut parte şi de o  colaborare fără costuri a celor 18 actori, mare parte fiind colegii mei din cadrul Teatrului de Nord. Personajul principal, copilul, a fost ales în urma unui casting, fiind la prima experienţă de acest gen“, spune Istvan Bessenyei.

Prima producţie sătmăreană

„Crăciun Fericit“ este şi singurul film artistic de producţie sătmăreană de până acum.  „Este primul şi singurul film artistic produs de sătmăreni. La Satu Mare au fost produse până acum în principal doar filme documentare. Ne bucurăm că am reuşit să realizăm o premieră şi pentru Satu Mare cu acest film“, mai spune Edward Daubner. Forma actuală a filmului a fost definitivată în urmă cu doi ani, însă filmările realizate în Satu Mare, cu actori sătmăreni, au început în 2005, după un scenariu realizat de actorul Istvan Bessenyei. „Ficţiunea pe care am scris-o are ca sursă de inspiraţie o poveste reală, o dilemă cu care m-am confruntat personal. Edward a reuşit să transforme în imagini toată povestea. Firul narativ al producţiei este construit exclusiv pe imagine, în film neexistând dialoguri“, spune Istvan Bessenyei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite