Portret: Adrian Pop promovează responsabilitatea în arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt absolvent al Facultăţii de Arhitectură din Cluj Napoca, sătmăreanul Adrian Pop este adeptul arhitecturii „verzi“.


Profil
Născut 10.08.1985, Satu Mare
Studii–Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca
Stare civilă necăsătorit


Premiat la diverse concursuri de arhiectură, Adrian Pop a excelat nu doar în cadrul specializării urmate, ci şi în numeroase proiecte şi activităţi extraşcolare în care a fost implicat. După un mandat de peste un an în fruntea Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi din Cluj-Napoca, încheiat în urmă cu o lună, sătmăreanul Adrian Pop a primit după absolvire distincţia de preşedinte onorific al acestei organizaţii studenţeşti. Un proiect inovativ a fost şi motivul pentru care, în urmă cu un an, a fost ales de colegii săi în fruntea asociaţiei. „Pentru Zilele Arhitecturii 2009 organizate în Cluj–Napoca, am propus un pachet de evenimente şi proiecte de care m-am ocupat. Am organizat una din cele patru zile de conferinţe, iar în faţa Cinematografului Victoria din Cluj-Napoca am proiectat un pavilion, destinat participanţilor la eveniment. În cele din urmă am fost şi unul dintre coordonatorii generali ai evenimentului“, îşi aminteşte Adrian. Spaţiul de agrement şi relaxare urbană, cu expoziţii de carte, proiectat de tânărul sătmărean a fost pe placul clujenilor. „Iniţial, pavilionul, un fel de mobilier urban cu spaţiu de expoziţie şi relaxare, a fost proiectat pentru a fi utilizat pe perioada Zilelor Arhitecturii, însă cei care locuiau în zonă au strâns semnături pentru ca acesta să fie păstrat, astfel că a rămas acolo mai bine de opt luni şi a fost preluat chiar de organizatorii TIFF“, mai spune Adrian.

image
image


Un an de pregătire pentru admitere


Arhitectura a fost o alegere firească pentru Adrian Pop. „Aveam alternativa de a mă specializa în matematică-informatică, însă am ales arhitectura pentru că este mai puţin abstractă. M-am pregătit intens înainte de a da examenul de admitere. Am desenat aproape un an întreg cu profesori din Satu Mare şi Cluj“, mărturiseşte Adrian. Munca în echipă a fost una dintre cele mai mari satisfacţii din perioada studenţiei. „În timpul facultăţii, cel mai mult mi-a plăcut să lucrez alături de colegi la diverse teme de proiectare“, dezvăluie Adrian. După mai multe colaborări, Adrian Pop a fost desemnat, în anul IV de studiu,  coordonator pe Transilvania al organizaţiei „Romanian Green Building Council“. „Mă simt apropiat de acest tip de arhiectură, sustenabilă, de «construcţiile verzi», pentru că mi se pare foarte important ca orice construcţie să aibă o iluminare corectă, o ventilaţie corespunzătoare şi o termoizolaţie optimă, iar materialele folosite să fie cât mai ecologice“, spune Adrian. El crede că responsabilitatea este esenţială în arhiectură. „Întreaga teorie a sustenabilităţii poate fi redusă la responsabilităţile pe care noi, ca viitori arhitecţi, le avem în proiectele pe care le concepem. Nu sunt lucruri spectaculoase, fără acestea arhitectura pe care o realizăm riscă să fie o formă fără fond“, mai spune sătmăreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sugestii ai avea pentru administraţia locală?


Cred că este foarte important să valorificăm turistic, şi nu numai, construcţiile importante ale oraşului. Aici mă refer şi la Centrul Nou, cea mai importantă lucrare a arhitectului Porumbescu. Ar fi necesare şi piste pentru biciclete în Satu Mare, iar malurile râului Someş ar trebui amenajate.

Ce îţi doreşti în vitorul apropiat?

Vreau să îmi fac doctoratul la Viena, specializarea urmând să fie legată de construcţiile verzi şi arhitectura sustenabilă. De asemenea, aş vrea să urmez stagiatura în cadrul unui cabinet de arhitectură din Bucureşti.

Ce-i place

Chiar dacă arhitectura îi ocupă mai tot timpul, Adrian preferă în timpul liber sportul. „Îmi place tenisul, înotul sau snowboardingul. Practic aceste sporturi când am timp liber, însă arhitectura rămâne în topul preferinţelor mele“, spune Adrian.

Ce nu-i place
Tânărul sătmărean detestă iresponsabilitatea. „Nu îmi place iresponsabilitatea cu care se construieşte, fără să se ţină cont de chestiuni elementare“, conchide sătmăreanul.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite