Pompierii folosesc piese de muzeu la intervenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile folosite de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare sunt depăşite din punct de vedere al duratei de funcţionareÎn cel mult 10 luni de zile, parcul auto al ISU Satu Mare va fi înnoit, timpii de intervenţie fiind astfel îmbunătăţiţi.

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare folosesc încă 25 autoutilitare a căror perioadă de funcţionare este depăşită. „Ar fi trebuit casate, însă nu aveam cu ce să le înlocuim“, a declarat colonelul Dan Gheorghe, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Satu Mare.
Cea mai veche autoutilitară are 40 de ani şi face parte din gama APCA Roman Diesel, aceasta având o capacitate de peste 10.000 de litri de apă. „Sunt mai greu de manevrat, însă foarte eficiente în mediul rural, unde de multe ori nu găsim hidranţi, iar rezervorul acestor maşini este mare“, a mai spus prim-adjunctul.

Timpi de intervenţie mai buni

Multe dintre piesele de muzeu aflate în dotarea ISU vor fi înlocuite odată cu semnarea proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”, al cărui beneficiar este şi Satu Mare. Nu mai puţin de 11 autoutiliare vor ajunge în municipiu până la sfârşitul anului 2010.

Directorul de proiect, Gheorghe Strâmb, fostul comandant al ISU Satu Mare, spune că în judeţ vor ajunge cinci autospeciale cu spumă şi apă, o maşină de descarcerare grea şi cinci ambulanţe. „Cu noile maşini, timpii de intervenţie se vor reduce la jumătate. Dacă în mediul rural până acum se intervenea în 17 minute, iar în cel urban în nouă, noile maşini vor scoate timpii la jumătate“, a spus fostul commandant al ISU Satu Mare.

Proiectul, în valoare de 50.000.000 lei, prevede şi instruirea a 200 de pompieri militari în ceea ce priveşte manevrarea acestor autoutilitare. „Oamenii trebuie instruiţi pentru a scoate rezultate şi mai bune. Mai mult decât atât, maşinile care vor fi scoase din circuit vor fi donate consiliilor locale“, a declarat Gheorghe Strâmb.
El a mai precizat că autoutilitarele vor ajunge în Satu Mare în maximum 10 luni, neexcluzând posibilitatea ca acestea să fie utilizate şi mai devreme.


Maşini de epocă

Nr. Maşini     Vechime ani
2    20
1    21
3    23
1    25
1    26
2    27
1    29
1    30
3    31
1    32
4    35
1    36
1    38
1    39
1    40

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite