Poliţiştii gropilor au intrat în acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigada pensionarilor ingineri au ieşit astăzi pe teren
Brigada pensionarilor ingineri au ieşit astăzi pe teren

Înarmaţi cu legitimaţii de supervizori, aparate de fotografiat şi o cu o minimă documentare, pensionarii au făcut azi „vizite de lucru“ pe şantiere. Pensionarii sătmăreni au ieşit azi în stradă. Însă nu pentru a protesta cu privire la pensii sau medicamente, ci pentru verifica dacă drumarii îşi fac sau nu treaba.



Înarmaţi cu aparate de fotografiat, cu legitimaţii de supervizori şi cu multă răbdare, pensionarii sătmăreni, înscrişi în programul de voluntariat, şi-au început săptămâna aceasta munca de teren. De la prima oră, o echipă formată din patru vârstnici a ajuns pe strada Gavril Lazăr de Purcărete, unde firma de asfaltări Alfa Rom a început lucrările.



Bătrânii au venit cu lecţiile pregătite şi sunt decişi să supravegheze atent toate mişcările făcute de muncitori. „Deocamdată fac decapajul asfaltului. Toate etapele sunt foarte importante. Groapa sau porţiunea ce urmează să fie asfaltată trebuie să aibă o formă regulată, mai apoi impurităţile trebuiesc pulverizate, iar amorsarea, respectiv turnarea emulsiei, trebuie făcută corespunzător, pentru etapa finală de turnare a materialului“, explică Gyorgy Gavril, de 66 de ani, unul dintre supervizori, procedeul de lucru.

În timp ce unii analizează lucrările din teren, alţii fac fotografii şi, la sfârşitul zilei, vor întocmi un raport. Gavril Gyorgy nu este la prima experienţă de acest gen. Zilele trecute s-a aflat pe strada Golescu, iar raportul făcut acolo l-a predat deja autorităţilor locale. „Nu au fost constatate nereguli majore, mai ales că, la faţa locului am făcut anumite sugestii, iar simpla noastră prezenţă se pare că are un efect pozitiv asupra muncitorilor care lucrează mai cu spor când sunt supravegheaţi“, mai spune Gavril Gyorgy.

S-au împărţit în echipe

Pensionarii şi-au luat în serios activitatea şi s-au împărţit în echipe, care iau la rând şantierele din oraş. „Ne-am împărţit zonele, suntem patru echipe de câte 2-3 pensionari ingineri, sub coordonarea inginerului-şef Gyorgy Gavril. El a lucrat în domeniu la Consiliul Judeţean şi ne coordonează. Împreună cu colegul meu Radu Biga, avem astăzi de mers pe patru străzi. Facem poze şi vedem dacă se respectă toate etapele lucrărilor“, spune Gheorghe Vălean (58 de ani), unul dintre supervizori.

Reprezentanţii furnizorilor de utilităţi, prezenţi pe şantier, par încântaţi de prezenţa supervizorilor. „Este foarte bine că sunt şi dânşii aici. Noi avem probleme permanent cu drumarii care asfaltează scurgerile şi chiar gurile de canal. Dacă sunt pe teren şi echipe ale pensionarilor poate nu vom avea astfel de incidente“, afirmă Tănase Soloneanu, reprezentant Apaserv.

image
image
Brigada pensionarilor ingineri au ieşit astăzi pe teren


„Săptămâna aceasta au început lucrările de plombare pe două loturi a câte nouă străzi, este vorba de contractul Alfa Rom, dar şi pe alte 12 străzi din oraş, demarate de Inspet Ploieşti, cea care reface zonele afectate de înlocuirea conductelor şi branşamentelor de gaz. Pensionarii voluntari vor superviza toate aceste lucrări“, spune Toader Stâncel, managerul de proiect din cadrul Primăriei Satu Mare.


Contract cu Primăria
Primarul Iuliu Ilyes a semnat în data de 17 februarie un contract de colaborare pe bază de voluntariat cu Asociaţia Pensionarilor din Satu Mare. Potrivit acestuia, pensionarii primesc legitimaţii şi devin supervizori pe toate şantierele de asfaltare din municipiu. Acţiunile de supervizare sunt coordonate de un pensionar inginer. De asemenea, pensionarii vor urmări şi lucrările de salubrizare efectuate de societatea locală Florisal.

image
Brigada pensionarilor ingineri au ieşit astăzi pe teren
Primarul Iuliu Ilyes şi preşedintele Asociaţiei Pensionarilor, Mircea Marian, (foto stinga) au semnat astăzi contractul de colaborare
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite