Poliția Locală s-a împiedicat în acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia se va înființa la Satu Mare abia peste una sau două luni. Proiectul privind înființarea poliției locale va fi dezbătut în ședința de Consiliu Local din data de 27 ianuarie. În judeţ sunt 168 de polițiști comunitari.

Primăria Satu Mare nu poate aproba înființarea Poliţiei Locale pentru că nu are organigrama de funcționare și nici aviz din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). „Dacă unele primării din țară au înființat poliția locală începând cu data de 1 ianuarie, au făcut-o ilegal. Aceasta nu este o hotărâre care se poate lua de la o zi la alta. Înființarea Poliției Locale din 1 ianuarie este pur formală, având în vedere că aprobarea Regulamentului Cadru de Organizare şi Funcţionare a apărut în Monitorul Oficial abia în data de 29 decembrie 2010“, susține primarul Iuliu Ilyes. Edilul mai spune că această decizie este în contradicţie flagrantă cu prevederile Legii privind administraţia publică locală, precum şi cu alte prevederi legislative. 

168 de polițiști locali vor munci în județ
Cei 168 de polițiști comunitari din județul Satu Mare ar fi trebuit să își înceapă activitatea ca polițiști locali începând din data de 1 ianuarie 2011. Organigrama Poliției Locale prevede acordarea polițiștilor comunitari a unor atribuții precum ordinea publică, circulaţia pe drumurile publice, controlul în domeniile disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, protecţia mediului, activitatea comercială şi evidenţa persoanelor. „Polițiștii locali sătmăreni nu vor participa la cursuri de formare, deoarece ai noștri sunt deja certificați, adică au absolvit cursurile de formare inițială profesională. Totuşi, ei se vor perfecționa profesional pe parcursul a cinci ani“, a precizat Florian Găzdac, șeful Poliției Comunitare.  

Se dezbate în 27 ianuarie
Proiectul privind înființarea Poliției Locale va fi dezbătut în ședința de Consiliu Local care va avea loc în data de 27 ianuarie. „Vorbim despre o instituție nouă, care va funcționa după un regulament nou. Deocamdată nu avem nici organigramă de funcționare și nici aviz din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici“, mai spune primarul.
În timp ce în alte orașe din țară, precum Baia Mare, Botoșani sau Neamț, Poliţia Locală a fost înființată încă din luna decembrie a anului trecut, la Satu Mare acest lucru nu a fost posibil. „Noi am trimis în decembrie organigrama la ANFP și acum așteptăm aprobarea. Până atunci lucrăm la regulament. Lucrăm în paralel“, a declarat Gheorghe Perian, șeful Poliției Comunitare din Baia Mare.

Cifre: 168  de polițiști locali vor munci în judeţul Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite