Satu Mare: Pieţele de alimente în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Pieţele de alimente în colaps
Satu Mare: Pieţele de alimente în colaps

Micii producători înghiţiţi de supermarketuri. Zeci de kilograme de legume şi fructe se alterează zilnic din cauza temperaturilor ridicate, iar comercianţii le sortează şi le vând la preţuri mai mici. 

Comercianţii din pieţele sătmărene, micii producători şi ţăranii sunt în pragul colapsului. Aceştia se plâng de lipsa clienţilor care preferă să îşi facă cumpărăturile din supermarketuri. Lipsa cumpărătorilor se datorează şi crizei financiare care anul acesta a atins drastic acest sector. Pieţele sunt goale iar vânzătorii susţin că stau, aproape, degeaba la tarabele şi mesele din pieţe. Deşi au scăzut preţurile la legume şi fructe acestea stau aproape neatinse. “E ora 11.30 şi am avut vânzări numai de 150 de lei. Oamenii vin şi cumpără chiar şi câte o piersică. Am lăsat din preţuri dar tot nu trec. Se strică marfa pe mese iar noi nu mai avem voie să o scoatem la vânzare dacă e puţin alterată”, a declarat Cătălina Pop, 29 de ani, vânzătoare în Piaţa de Alimente numărul 1. Un alt motiv pentru care comercianţii se plâng de lipsa clienţilor este oferta bogată în fructe, legume şi alte alimente oferită de supermarketurile din oraş. “Am observat că majoritatea oamenilor preferă să cumpere din magazine şi supermarketuri decât să vină la piaţă unde legumele sunt culese direct din grădinile oamenilor şi nu conţin tot felul de îngrăşăminte. Cred că motivul pentru care preferă să cumpere de acolo este acela că sunt frumos ambalate. Acolo un kilogram de mere costă 7 lei pe când la noi se vinde cu 2 sau cu 1,5 lei”, susţine vănzătoarea Malvina Ursan, de 45 de ani.

Cele mai scumpe mere în supermarketul Real, Smith din Italia, se vând la 6,59 lei. Două soiuri de mere din Noua Zeelandă, Royal Gala şi Braenburg, se vând la 5,59 lei şi la 5,99 lei iar merele Ionagold aduse din Italia se vând la 3,59 lei. Oferta zilei de ieri la mere a magazinului Real era de 1,99 lei la merele din import şi 2,99 lei la merele din categoria “Golden”. Deşi se vând la preţuri mult mai mari decât cele din pieţe, sătmărenii nu se feresec să le cumpere, din diferite motive.

“Nu mă interesează dacă sunt mai scumpe. Când am de mers într-un magazin de unde pot să îmi cumpăr mai multe lucruri, atunci mai cumpăr şi mere”, a declarat Lucia Loga, 29 de ani. “Din păcate în timpul săptămânii nu apuc să trec pe la piaţă aşa că singura soluţie rămâne supermarketul care e deschis până târziu. Ştiu că sunt mai scumpe decât la piaţă dar dacă am nevoie de mere îmi cumpăr de aici”, a declarat Mihaela Buda, 30 ani. „Pur şi simplu din curiozitate. Vreau să văd diferenţa de gust. De obicei le cumpăr din piaţă dar acuma vreau să văd diferenţa dintre cele din magazin şi cele de la piaţă”, a spus Alina Şereş, 29 de ani.

Pieţele aproape goale

Aglomeraţia de altă dată din pieţele sătmărene nu se mai întâlneşte în ziua de azi. Singurele zile în care se mai agită lumea prin pieţe sunt zilele de miercuri şi vineri când oamenii de la ţară vin să îşi vândă  produsele din grădini. Grămezi cu saci de cartofi, ardei, castraveţi, vinete, varză stau aproape neatinse deşi vânzătorii au scăzut preţurile de la 1 leu la 80 de bani. 

Inspectorii OPC au confiscat legume şi fructe stricate
Temperaturile ridicate din această perioadă afectează calitatea fructelor şi legumelor, vânzătorii fiind obligaţi să le sorteze. Pentru a nu rămâne cu marfa stricată, unii dintre ei sortează produsele mai puţin alterate şi încearcă să le vândă la preţ mai mic, lucru interzis de altfel, susţin inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Satu Mare. “Am confiscat, zilele trecute, 36 de kilograme de fructe şi legume stricate iar cinci agenţi economici au fost sancţionaţi cu 15.000 de lei pentru că au încălcat legislaţia. Avem reclamaţi multe şi de la cumpărători privitoare la calitatea acestor produse” , a declarat Valentin Breban, directorul OJPC.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite