Piaţa căpşunilor s-a mutat la marginea drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DN19 Satu Mare-Livada este împânzit în această perioadă de micii producători care încearcă să-şi vândă marfa trecătorilor. Preţul căpşunilor a scăzut în doar trei zile de la 10 la 8 lei pe kilogram.

Micii producători de căpşuni din zonele Halmeu şi Drăguşeni şi-au amplasat cântarele şi lădiţele cu produse chiar pe marginea drumului naţional 19 Satu Mare – Livada. La fiecare 100 de metri există un producător care încearcă şă-şi vândă marfa trecătorilor. Clienţii fideli sunt maramureşenii, care se opresc şi cumpăra câte 4-5 kilograme de căpşuni.


„Pe zi vând şi 40-50 kilograme de căpşuni. Nu are sens să merg în piaţă, să închiriez masă pentru câteva zile. Este o marfă perisabilă, care trebuie vândută cât mai repede“, a declarat Vasile Hotea, unul dintre producători.
„Merită, de cinci ani de zile stau în această parcare şi îmi vând căpşunii. Nimeni nu m-a întrebat de sănătate, ceea ce mă duce la concluzia că este legal ceea ce fac. Nu pot spune că fac o avere din aceşti căpşuni în condiţiile în care acasă am doar o parcelă de pământ, însă în această perioadă, chiar se merită“, a mai spus Vasile Hotea.

image



Se tem de bişniţarii din pieţe

Micii producători spun că piaţa nu este o opţiune viabilă pentru ei. „Pentru câteva lădiţe de căpşuni nu mi se merită să bat drumul până la piaţă. În plus, acolo sunt şi bişniţari care îşi impun un preţ al lor“, a spus Ioan Vrajoc, un localnic din Drăguşeni care-şi vindea căpşunii în aceeaşi parcare.
Zona a fost aleasă strategic, fiind drumul de legătură cu Maramureşul. „Este o zonă bună, aici se opresc majoritatea maşinilor“, a declarat Flavius Covaci, un alt producător.

image



Fără controale

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale spun că nu intră în atribuţia lor să-i verifice pe aceşti comercianţi. „Nici unul dintre aceştia nu are autorizaţie să vândă marfa respectivă, însă pe noi ne intereseză acele persoane care îşi ridică amplasamente pe drumul naţional“, a declarat Petru Ardeleanu, reprezentant CNADN Satu Mare.
Cu toate acestea, Petru Ardeleanu nu s-a pronunţat în privinţa autorităţii în sarcina căreia intră această atribuţie. „Prefer să mă abţin. Sunt alţii care ar trebuie să-i verifice, cu toate că stau acolo doar câteva zile“, a mai spus Petru Ardeleanu.

Preţuri în scădere

Dacă duminică, un kilogram de căpşuni se vindea cu 10 lei, luni şi marţi preţul a scăzut la 8 lei/ kilogram. „Nu avem ce să facem, este o marfă perisabilă. Dacă nu ne vindem căpşunii, îi putem arunca a doua zi“, a mai spus Vasile Hotea. În schimb, en gros, căpşunii sunt cumpăraţi la 5-6 lei/ kilogram.

image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite