Pescuitul la copcă s-a dus pe copcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa gheții de până acum pe bălțile din județ i-a oprit pe amatorii sportului cu undiţa să iasă la pescuit la copcă. Cu toate acestea, numărul de permise de pescuit eliberate în iarna aceasta este acelaşi ca în sezonul trecut.

Pescarii sportivi din Satu Mare nu au lăsat undiţele din cauza lipsei, de până acum, a gheții pe bălțile din județ. „Din păcate iarna asta apa nu a îngheţat cât era necesar să reziste pescuitului la copcă. Este nevoie de minimum 15 centimetri ca unul sau doi oameni să reziste pe gheaţă, însă temperaturile prea ridicate nu au permis acest lucru”, spune Radu Rovas, un pescar de 38 de ani, care dă cu undiţa de la vârsta de 7 ani. 
Situaţia a fost confirmată şi de directorul Asociaţiei Pescarilor Sportivi (APS) Satu Mare, Adalbert Tepfenhart: „Iarna aceasta au fost doar câteva zile când se putea pescui la copcă, fiind şi vremea mai blândă ca în anii trecuţi”.

Alternativa la copcă: pescuitul la scobar

Pasionaţii însă nu s-au lăsat învinşi de vreme, ci au mers la pescuit de scobari, o altă modalitate de a pescui iarna. „Îmi place mult pescuitul, în special cel staţionar. Dacă aş putea, aş face asta toată ziua. Din păcate iarna asta nu ne-a permis să ieşim pe gheaţă, însă la scobar mergem. În principiu suntem 2-3 prieteni care ieşim, pentru că singur e plictisitor”, mai spune pescarul Radu Rovas.
Ramona Marka, de 33 de ani,  este pescar şi are un magazin de specialitate cu echipamente. „Am observat însă că, deşi vremea din acest an nu le-a permis pescarilor la copcă să iasă pe gheaţă, ei merg la scobar foarte mult. Cele mai căutate locuri sunt bălţile din Drăguşeni, Adrian, Dabolţi şi Szamossaly din Ungaria. În aceste locuri este ştiucă, tipic sezonului rece”, spune Ramona.  De asemenea, în afară de ştiuca din bălţi, pescarii mai obişnuiesc să iasă la râul Someş, la Homorod sau pe Crasna. Tarifele pentru aceste locuri sunt între 25 şi 50 de lei, în funcţie de ce stabilesc administratorii.

Acelaşi număr de permise

Asociaţiei Pescarilor Sportivi (APS) Satu Mare a eliberat, anul acesta, în luna ianuarie, aproximativ 300 de permise pescarilor sătmăreni, un număr aproximativ egal cu cel de anul trecut din aceeaşi perioadă.
„Acum fiind extrasezon pescarii nu prea vin după permise. Am dat circa 250-300 în cursul lunii ianuarie, urmând ca prin martie-aprilie să vină mai mulţi să-şi ridice permisele”, spune Tepfenhart.
Directorul APS mai spune că iarna, când e extrasezon, pescarii se retrag, şi ies circa 10-15% din cei care obişnuiesc în plin sezon, acesta este motivul pentru care cei mai mulţi merg după permise în primăvară.

Cât costă permisul de pescar

Asociaţia Pescarilor Sportivi (APS) Satu Mare difrite tipuri de persmie: la balta din localitatea Adrian – 350 lei/an,  la balta din Porumbeşti – 450 de lei /an, la balta de la Dara – 25 de lei/zi, la apele curgătoare (Someş, Turulung) – 65 lei/an pentru adulţi şi 35 lei/an pentru elevi şi pensionari. Preţurile diferă în funcţie de condiţiile oferite pescarilor şi de  volumul de peşti din apă.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite