Pensionarii se înghesuie la bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, aproximativ 200 de vârstnici trec pragul Casei de Ajutor pentru a solicita împrumuturi sau pentru a-şi plăti ratele. În prag de sărbătoare, împinşi de neajunsuri şi de restanţele la întreţinere sau la credite, tot mai mulţi pensionari sătmăreni se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP).

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare are în acest moment peste 11.000 de membri, iar sumele pe care aceştia le iau cu împrumut sunt cuprinse între câteva zeci şi câteva mii de lei, în funcţie de nevoie. Cele mai solicitate sunt însă împrumuturile care nu depăşesc 1.000 de lei.

Împrumuturi de 813.560 de lei
Doar luna trecută, pensionarii sătmăreni au împrumutat 813.560 de lei, iar luna aceasta, având în vedere şi faptul că sărbătoarea Paştelui este fixată pe aceeaşi dată şi la ortodocşi şi la catolici, conducerea instituţiei crede că sumele le vor depăşi cu mult pe cele de luna trecută. Dobânzile nu sunt mari, iar în cazul sumelor mici care nu depăşesc 100 de lei, acestea nu se mai percep. „Am avut un caz în care un domn a solicitat un împrumut de 40 de lei. Nu era nici firesc şi nici măcar omenesc să îi cerem dobândă pentru această sumă mică. Astăzi, aproximativ 30 de vârstnici au luat bani împrumut”, spune Lucian Marişca, directorul CARP Satu Mare.

Dobânzile au scăzut
Dobânda la împrumuturile CARP s-a micşorat cu un procent în luna martie, iar în cursul lunilor următoare va fi micşorată cu încă două procente. Exemplificând, pentru un împrumut de 1.000 de lei, dobânda va fi de 100 de lei, iar restituirea se poate face până la 12 luni, în funcţie de cum se doreşte. „Luna aceasta ne aşteptăm la solicitări enorme din partea pensionarilor. Noi suntem pregătiţi pentru a putea face faţă cererilor numeroase, iar pensionarii trebuie să ştie că, dacă vin de la ţară sau de la distanţe lungi, au dizabilităţi, sunt nevăzători  şi se deplasează cu greutate, vor fi serviţi primii, pe loc. Ceilalţi îşi primesc banii în cel mult 24 de ore. Cel mai important este că toată lumea primeşte cât solicită în cel mai scurt timp posibil”, mai spune Marişca.
„Nu mă mai descurc cu pensia mea. Vin sărbătorile, întreţinerea trebuie plătită şi pe de-asupra mi-au apărut şi nişte probleme personale. Nu ştiu ce m-aş putea face dacă n-aş putea lua împrumut de aici, pentru că nu îţi dă nimeni, iar dacă nu îţi plăteşti restanţele vine şi te debranşează. Nu te aşteaptă nimeni de bani, iar de Paşte, trebuie să pot pune ceva pe masă”, spune Florica Pop, o pensionară de 54 de ani care a solicitat ieri un împrumut de 1.000 de lei de la CARP.
Cifre: 11.000 de membri are CARP Satu Mare

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite